2024. augusztus 25., vasárnap

Kakaós skót vajaskeksz ( Kakaós shorthbread)

Egy egyszerű mégis nagyszerű keksz, szétomlik az ember szájában. :)


Hozzávalók: 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj, 6 dkg cukor, 32 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor,2 teáskanál vanília kivonat, pici só.
Elkészítése:A hozzávalókat egy nagyobb tálban gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk, majd két részre osztjuk, fóliába csavarjuk, 4 órát a hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve 10 percig szobahőmérsékleten tartjuk, majd óvatosan téglalap alakúra nyújtjuk, majd éles késsel kisebb téglalapokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól nagy távolságra helyezzük, mert nőni fognak, aegy villa hátával mintázzuk, 180 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt készre sütjük, még melegen megszórjuk kristálycukorral, hagyjuk kihűlni, s csak utána vesszük ki a tepsiből, mert melegen nagyon törékenyek.

Megjegyzés: Ha nem kimondottan téglalap alakú kekszeket szeretnénk, akkor a következő módon járhatunk el: Az asztal vagy gyúródeszka felületére egymásra három réteg műanyag fóliát simítunk, a tésztát henger alakúra formázzuk a fólián, majd a kekszszalámihoz hasonlóan szorosan a fóliába csavarjuk. Min 4 órát a hűtőben pihentetjük. Ezután a fóliát eltávolítjuk, a hengert kb fél cm átmérőjű körökké felszeleteljük, és a fennt leírt módon sütjük.


Nincsenek megjegyzések: