2022. november 13., vasárnap

Leveles tésztában sült körte

 Kissé macerás, de annál finomabb és mutatósabb őszi/téli finomság. 

Hozzávalók (2 személy részére) : 4 körte, 30 dkg bolti leveles tészta, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál fahéj, 1 tojás, 5 dkg tejcsokoládé. A sziruphoz: 7 dl víz, 1 narancs leve, 2 teáskanál fahéj, 15 dkg cukor, 15 dkg barna cukor.

Elkészítése: A körtéket meghámozzuk, anélkül, hogy a szárakat eltávolítanánk. A csokoládét apró kockákra vágjuk. A tojást felverjük. A cukrot elkeverjük a fahéjjal. A vízhez hozzáadjuk a narancslevet, a cukrokat, a fahéjat, felforraljuk, beletesszük a körtéket, 15 percig főzzük, ha a víz nem fedné teljesen a körtéket akkor néhányszor forgassuk meg őket. Ezután a körtéket vegyük ki a szirupból, csepegtessük le, az aljukat vágjuk egyenesre, hogy majd megálljanak függőlegesen, egy éles késsel óvatosan távolítsuk el a magházakat. A körtéket hagyjuk langyosra hűlni, majd a magházak helyét töltsük meg a tejcsokoládéval. A téglalap alakú leveles tésztából vágjunk 4 keskeny csíkot hosszában. A megmaradt tésztából szaggassunk ki pogácsaszaggatóval 4 kör alakú szeletet. A megtöltött körték alját csomagoljuk a kör alakú tésztába, állítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd az előkészített tésztacsíkokkal óvatosan burkoljuk be a körtéket. A beburkolt körtéket kenjük le a felvert tojással, majd szórjuk meg körkörösen a fahéjas cukorral. 200 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt aranybarnára sütjük.A körték főzőlevét magas lángon addig főzzük, míg a víz teljesen elpárolog és egy sűrű cukorszirupot kapunk. Tálaláskor ezzel is meglocsolhatjuk a körtéket.


1 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Nagyon izgalmasan hangzik, ki fogom próbálni, köszi a receptet! :)