2022. november 19., szombat

Francia gombakrémleves

 Isteni finom leveske, igazi kifinomult, letisztult ízekkel, francia módra :)

Hozzávalók ( 4 – 5 személy részére): 50 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 hagyma, só, bors. A besámelhez: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8 dl tej, 2 babérlevél, fél hagyma, só, 1 dl tejszín, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát és a felszeletelt gombát sózzuk, borsozzuk, roppanósra dinszteljük a vajon, míg a leve teljesen elpárolog, félretesszük.

Elkészítjük a besámelt: A felolvasztott vajon a lisztet 2 percig pirítjuk, majd félretesszük hűlni. A tejhez hozzáadjuk a fél hagymát, a babérleveleket, forrásig hevítjük, majd 5 percig pihentetjük ,hogy jobban átvegye a fűszerek ízét, majd a hagymát és a babérlevelet eltávolítjuk. A fűszeres tejhez hozzáadjuk a lisztes masszát, folyamatosan kavargatva besűrítjük. A kész besámelhez hozzáadjuk a gombát, botmixer segítségével pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, újraforraljuk. Tálalskor megszórjuk petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Kenyérkockákkal vagy friss kenyérrel is tálalhatjuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet hozzáadva higíthatjuk.


Nincsenek megjegyzések: