2021. november 7., vasárnap

Franzi Schnittl diókrémes szelet

Egy isteni finom diókrémes receptet találtam és próbáltam ki, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a diót.


Hozzávalók( 26*36 cm-es tepsihez ) :: A tésztához: 9 tojás, 9 evőkanál liszt, 9 evőkanál cukor, 1 csapott kávéskanál sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, a tojásfehérjéhez egy csipetnyi só. A krémhez: 15 dkg darált dió, 125 ml tej, 10 g étkezési keményítő, 12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál rumeszenc, 25 dkg vaj. A lap bekenéséhez: 20 dkg kajszinbarack lekvár. A glazúrhoz: 15 dkg keserűcsokoládé (min.50 százalékos kakaótartalommal), 75 ml habtejszín. Izlés szerint színes szórócukor.

Elkészítése: A tojássárgát a cukrot, a vaníliás cukrot habosra kavarjuk, amíg teljesen kifehéredik. A tojásfehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A liszthez hozzákavarjuk a sütőport. A tojássárgás masszát fakanállal óvatosan összedolgozzuk a habbal és a liszttel, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a lap tetejét vízszintesen levágjuk, összemorzsoljuk.

A tejből egy fél decilitert külön veszünk elkeverjük benne a keményítőt. A többi tejet a cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk, hozzáöntjük a keményítős tejet, 2 – 3 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, 2 – 3 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Végül a teljesen kihűlt diós masszához hozzákavarjuk a kihabosított vajat, a rumeszencet és az összemorzsolt tésztalapot.

A tészta összeállítása: A tésztalapot megkenjük a baracklekvárral, rásimítjuk a diókrémet, 1 órát a hűtőben pihentetjük, míg teljesen megdermed.

A tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét, simára kavarjuk, hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütemény tetejére simítjuk, ízlés szerint megszórjuk színes szórócukorral, visszatesszük a hűtőbe míg a glazúr megdermed.

Nincsenek megjegyzések: