Füstölt csülök bármikor jöhet :)
Hozzávalók ( kb 4 személy részére) : egy kb 2, 5 kg – os füstölt csülök, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 teáskanál szemes bors, 1 babérlevél, kevés só. A páchoz: 5 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, kevés chilipehely, 0, 50 dl alma cider. A körethez: kb 20 dkg jázminrizs, fél ananász, 2 barack, néhány szem áfonya.
Elkészítése: Az alaposan megmosott csülköt egy mély edényben annyi vízbe állítjuk ami jól ellepi, felforraljuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, sót, borsot, babérlevelet, mérsékelt hőfokon 2, 5 – 3 óra alatt készre főzzük. Amikor látjuk, hogy a csont kezd elválni a hústól, biztosak lehetünk benne, hogy megfőtt. Közben elkészítjük a pácot, a mézet elkeverjük a mustárral, chilipehellyel, majd a ciderrel higítjuk. A főtt csülköt egy hőálló edénybe helyezzük, alaposan bekenjük a páccal, mellé helyezzük a felszeletelt gyümölcsöket, sütőben, grill fokozaton kissé megpirítjuk. A rizst bő, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel kissé átöblítjük.
A kész mézes – mázos csülköt a rizzsel és a grillezett gyümölcsökkel tálaljuk.
1 megjegyzés:
Hm, ez nagyon guszta!! :)) Imádom a csülköt...
Megjegyzés küldése