2019. november 10., vasárnap

Vörösáfonyás crostini brie sajttal


Brie sajt

A brie sajt vagy eredeti nevén Brie de Meaux, a második legismertebb fehér lágy sajt a Camembert mellett. A nevét származási helyéről, a franciaországi Brie tartományról kapta ( most Seine-et-Marne tartomány). A brie sajtot kívülről selymes, bolyhos penészréteg fedi, amelyet általában szintén elfogyasztanak. A friss brienek enyhén mogyorós- gombás íze van, szobahőmérsékleten fogyasztják leggyakrabban, de olvasztva is kitűnő. A brie ízéhez tökéletesen találnak a csonthéjasok, és nagyon kiemeli a savanykás dzsemek, vagy friss gyümölcsök ízét. A franciák gratinírozásra is nagyon gyakran használják.
A szakértők szerint vörösbort vagy pezsgőt kínálhatunk mellé.
A történelem során több király, herceg, uralkodó adozótt tisztelettel a brie sajtnak, sőt állítólag La Fontaine meséjében is brie sajtot tart csörében az egyszeri holló.
Az alábbiakban két egyszerű, de mégis különleges receptet szeretnék megosztani Önökkel, amelyek különleges hozzávalói lehetnek a szilveszer éjszakai ünneplésnek.


Hozzávalók ( 5 személy részére): 2 ciabatta ( vagy más szépen szeletelhető pékárú), kb 20 dkg vörösáfonya dzsem, kb 10 dkg brie sajt. Rukkola a tálaláshoz.
Elkészítése: A ciabattát kb fél cm szélesre felszeleteljük, 180 fokra előmelegített sütőben 3 – 4 perc alatt kissé megpirítjuk. A megpirított szeleteket megkenjük a vörösáfonya dzsemmel, mindenik tetejére teszünk egy vékony csíkra vágott brie sajtot, visszetesszük a sütőbe 2- 3 percig, míg a sajt kissé megolvad.
Rukkola ágyon vagy rukkolával megszórva tálaljuk.

Megjegyzés: ízlés szerint apróra vágott pirított baconnel, vagy pirított magvakkal megszórva is tálalhatjuk. Vörösáfonya dzsem hiányában savanykás meggy – vagy ribizlidzsemmel is készíthetjük.


Nincsenek megjegyzések: