Brie
sajt
A
brie sajt vagy eredeti nevén Brie de Meaux, a második legismertebb
fehér lágy sajt a Camembert mellett. A nevét származási
helyéről, a franciaországi Brie tartományról kapta ( most
Seine-et-Marne tartomány). A brie sajtot kívülről selymes,
bolyhos penészréteg fedi, amelyet általában szintén
elfogyasztanak. A friss brienek enyhén mogyorós- gombás íze van,
szobahőmérsékleten fogyasztják leggyakrabban, de olvasztva is
kitűnő. A brie ízéhez tökéletesen találnak a csonthéjasok, és
nagyon kiemeli a savanykás dzsemek, vagy friss gyümölcsök ízét.
A franciák gratinírozásra is nagyon gyakran használják.
A szakértők szerint vörösbort vagy pezsgőt kínálhatunk mellé.
A történelem során több király, herceg, uralkodó adozótt
tisztelettel a brie sajtnak, sőt állítólag La Fontaine meséjében
is brie sajtot tart csörében az egyszeri holló.
Az alábbiakban két egyszerű, de mégis különleges receptet
szeretnék megosztani Önökkel, amelyek különleges hozzávalói
lehetnek a szilveszer éjszakai ünneplésnek.
Hozzávalók
( 5 személy részére): 2 ciabatta ( vagy más szépen szeletelhető
pékárú), kb 20 dkg vörösáfonya dzsem, kb 10
dkg brie sajt. Rukkola a tálaláshoz.
Elkészítése:
A ciabattát kb fél cm szélesre felszeleteljük, 180
fokra előmelegített sütőben 3 – 4
perc alatt kissé megpirítjuk. A megpirított szeleteket megkenjük
a vörösáfonya dzsemmel, mindenik tetejére teszünk egy vékony
csíkra vágott brie sajtot, visszetesszük a sütőbe 2- 3 percig,
míg a sajt kissé megolvad.
Rukkola ágyon vagy rukkolával megszórva tálaljuk.
Megjegyzés: ízlés szerint apróra vágott pirított baconnel, vagy
pirított magvakkal megszórva is tálalhatjuk. Vörösáfonya dzsem
hiányában savanykás meggy – vagy ribizlidzsemmel is
készíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése