A quinoa igazából egy növény magja, vagyis álgabona, amely Bolíviából és Peruból érkezik hozzánk. Diétázóknak, glutnérzékenyeknek is kiváló alapanyag, mivel magas a fehérjetartalma és nem tartalmaz glutént. Színre három féle quinoat találhatunk, elefántcsont színűt, pirosat és feketét. Az elefántcsont színű a legsemlegesebb ízű, és többnyire ez kapható nálunk. Felhaszálási köre nagyon gazdag, reggelire kásaként, levesbe, köretként, salátákba, pudingokba egyaránt használhatjuk. Elkészítési módja hasonló a rizshez, 1 adag quinoahoz 2 adag folyadék, előtte pedig alaposan mossuk át.
Hozzávalók
(2 személy részére): 3 paprika, 1 dl quinoa, 1 hagyma, 10 dkg
csemegekukorica, 10 dkg
vesebab (konzervből), 10
koktélparadicsom,
3 cikk fokhagyma, 5 dkg feta sajt, só, bors, kis csokor friss
kapor, kevés olaj.
Elkészítése:A
koktélparadicsomot félbe vágjuk, a finomra aprjtott fokhagymával
együtt kevés olajon megpirítjuk. A finomra aprított hagymát
üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a jól átmosott
quinoat, kissé átpirjtjuk, felöntjük kb 3 dl vízzel, sózzuk,
borsozzuk, puhára pároljuk. Amikor a quinoa megpuhult hozzáadjuk a
csemegekukoricát, a vesebabot, a megpirított koktélparadicsomot, a
kis kockára vágott feta sajtot, a finomra aprított kaprot,
összeforraljuk. A paprikákat hosszában félbe vágjuk,
kicsumázzuk, megtöltjük a quinoaval, 180
fokra
előmelegített sütőben kb 25 – 30
percig
sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése