2015. július 6., hétfő

Fish and chips - Sült hal szalmakrumplival

Nekem ez a kedvencem az angol ételek közül :) Igazi angol pubokban zöldborsó pürével tálalják. Isteni. Irodalmi vonatkozása is van, Charles Dickens is megemlíti Twist Oliver című regényében. Itt Angliában igazi " take away " étel, vagyis nem otthon készítik leggyakrabban, hanem pubokban, fish and chips éttermekben vásárolják elvitelre. Eredetileg újságpapírba csomagolva árulták annak idején :) 



Hozzávalók (2 személyre): 4 közepes szelet tőkehal filé, 80 dkg krumpli, 20 dkg zöldborsó, 2 tojás, só, bors, 10 evőkanál liszt, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, hideg helyen 1 – 2 órát pácoljuk.  A tojást sózzuk, borsozzuk, villával habosra verjük, majd folyamatosan kavargatva hozzáadunk 3 evőkanál lisztet.  A bepácolt halszeleteket  előbb lisztbe forgatjuk, majd a tojásos masszába és  a forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.  A krumplit meghámozzuk, megmossuk, keskeny hasábokra vágjuk, forró olajban kisütjük. A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, villával kissé darabosra pürésítjük. A rántott halszeleteket a szalmakrumplival és a borsópürével tálaljuk. 

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta! Bár nekem kisit furcsa a hal és borsó párosítás, de finom lehet :-)

csipike írta...

Úgy szeretem az ilyen írásokat, köszi Kati! :-)
Nem is tudtam hogy pürével eszik, egyébként nem lehet rossz vele.