A cavolo nero a leveles kel egyik termesztett formája,
Olaszországból, Toszkánából származik, minden olyan étel elkészíthető belőle
ami a hagyományos káposztákból. Ugyanakkor használják a spenót helyettesítésére
is, bár ízben különbözik tőle, de a fokhagyma ugyanolyan jó kísérője, mint a
spenótnak. Az íze a fodros kel ízéhez hasonló, enyhén édeskés utóízzel.
Hozzávalók (2 személyre): 50 dkg filézett tengeri hal, 50
dkg cavolo nero káposzta, 4 evőkanál olívaolaj, 5 dkg vaj, 6 cikk fokhagyma,
só, bors, 5 dkg cheddár (vagy más) sajt, néhány szelet citrom a tálaláshoz.
Elkészítése: A cavolo nero káposzta keményebb levélnyeleit
levágjuk, megmossuk, kb 1, 5 liter enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük,
a vizet enyhén kinyomkodjuk belőle. 3 cikk apróra vágott fokhagymát
megdinszelünk az olívaolajon, de vigyázzunk, ne égjen meg, hozzáadjuk a leszűrt
káposztát, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk az olajban, melegen
tartjuk. A másik három cikk fokhagymát megdinszteljük a vajon, a halszeleteket
sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalukon megpirítjuk a fokhagymás vajban. A
halszeleteket a káposztával tálaljuk, tálaláskor megszórjuk a reszelt sajttal
és a citromlével.
Megjegyés: Ha nem jutunk hozzá ilyen káposztához, a fenti receptben is
helyettesíthetjük a spenóttal, az elkészítési mód ugyanaz.
1 megjegyzés:
Mi is kedveljuk, utos egy novenyke, tele minden joval, calcium, beta carotene, vitamin C ;-)
Megjegyzés küldése