2015. március 5., csütörtök

Sztolozsán

Ezt a sütit szintén Édesanyám sütötte, Lánytesóm fényképezte :)


Hozzávalók (34X25 cm-es tepsihez): a piskótalapokhoz: 5 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 4 evőkanál víz, 7 evőkanál cukor, 1 teáskanál rózsakő (szalalkáli), 7 evőkanál liszt. A hablaphoz: 4 tojásfehérje, 8 evőkanál cukor, 15 dkg megpergelt, apróra tört dióbél, csipetnyi só. A krémhez: 2 + 6 evőkanál cukor, 1 dl víz, 4 tojássárgája, 25 dkg vaj. A csokimázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evőkanál fővő víz. Valamint : 3 – 4 evőkanál kókuszreszelék.
Elkészítése: A tojássárgáját habosra kavarjuk 2 evőkanál vízzel, a cukorral, a rózsakővel.  A tojásfehérjét habosra verjük csipetnyi sóval és a 2 evőkanál vízzel. A tojássárgás masszához hozzáadjuk a felvert habot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet, előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.  Mikor a lap kihűlt éles késsel kettőbe vágjuk.  A hablaphoz a tojásfehérjét a sóval, a cukorral kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a száraz serpenyőben megpergelt diót, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük, vigyázzunk, mert hamar megég.  A krémhez 2 evőkanál cukrot megpergelünk, felöntjük a vízzel, folyamatosan kavargatva sziruppá főzzük, lehűtjük.  A tojássárgáját elkavarjuk a cukorral, majd gőz fölött megfőzzük, apránként hozzáadjuk a hideg szirupot, majd amikor kihűlt hozzáadjuk a kikavart vajat. A csokimázhoz a hozzávalókat simára kavarjuk. Ezután összerakjuk a süteményt, az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a hablapot, ezt megkenjük a megmaradt krémmel, ráhelyezzük a második lapot, a tetejét megkenjük a csokimázzal, megszórjuk  kókuszreszelékkel.

2 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Finom lehet , érdekes lenne megtudni miért hívják sztolozsánnak?

csipike írta...

Követem ám a sütiket, nagyon szépek és finomak, sorban kóstolgatnám őket :-)