Hozzávalók (34X25 cm-es tepsihez): a piskótalapokhoz: 5
tojássárgája, 5 tojásfehérje, 4 evőkanál víz, 7 evőkanál cukor, 1 teáskanál
rózsakő (szalalkáli), 7 evőkanál liszt. A hablaphoz: 4 tojásfehérje, 8 evőkanál
cukor, 15 dkg megpergelt, apróra tört dióbél, csipetnyi só. A krémhez: 2 + 6 evőkanál
cukor, 1 dl víz, 4 tojássárgája, 25 dkg vaj. A csokimázhoz: 15 dkg porcukor, 2
evőkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evőkanál fővő víz. Valamint : 3 – 4
evőkanál kókuszreszelék.
Elkészítése: A tojássárgáját habosra kavarjuk 2 evőkanál
vízzel, a cukorral, a rózsakővel. A
tojásfehérjét habosra verjük csipetnyi sóval és a 2 evőkanál vízzel. A
tojássárgás masszához hozzáadjuk a felvert habot, majd óvatosan hozzáforgatjuk
a lisztet, előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. Mikor a lap kihűlt éles késsel kettőbe
vágjuk. A hablaphoz a tojásfehérjét a
sóval, a cukorral kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a száraz serpenyőben
megpergelt diót, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük, vigyázzunk, mert hamar
megég. A krémhez 2 evőkanál cukrot megpergelünk, felöntjük a vízzel,
folyamatosan kavargatva sziruppá főzzük, lehűtjük. A tojássárgáját elkavarjuk a cukorral, majd
gőz fölött megfőzzük, apránként hozzáadjuk a hideg szirupot, majd amikor kihűlt
hozzáadjuk a kikavart vajat. A csokimázhoz a hozzávalókat simára kavarjuk.
Ezután összerakjuk a süteményt, az első lapot megkenjük a krém felével,
ráhelyezzük a hablapot, ezt megkenjük a megmaradt krémmel, ráhelyezzük a
második lapot, a tetejét megkenjük a csokimázzal, megszórjuk kókuszreszelékkel.
2 megjegyzés:
Finom lehet , érdekes lenne megtudni miért hívják sztolozsánnak?
Követem ám a sütiket, nagyon szépek és finomak, sorban kóstolgatnám őket :-)
Megjegyzés küldése