Hozzávalók : 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, 3 dl langyos tej , 3 dl langyos víz (amennyit felvesz a tészta), 1 teáskanál só, 20 dkg gépsonka, olaj a sütéshez. Fokhagymás tejföl, sajt a tálaláshoz.
Elkészítése:
- Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a cukrot, a tojást, a tejet,a vizet, a sonkát.
- Az élesztőt 1, 5 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral és liszttel elkeverve, meleg helyen fölfuttatjuk.
- A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a sót és fölfuttatott élesztőt.
- Fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt tejet és a vizet, amennyit a tészta felvesz, és egy fakanál segítségével a hozzávalókból lágy tésztát verünk.
- Végül hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró margarint, és a fakanál segítségével szintén hozzádolgozzuk, míg egynemű masszát kapunk.
- A kész tésztát meglisztezzük, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát egy tiszta asztalterítőre borítjuk, kézzel 2 – 3 cm vastagra huzogatjuk, fánkszaggatóval vagy borospohárral kiszaggatjuk, majd az újbegyeinkkel kissé meglapogatjuk kör alakúra.
- A sonkát aprólyukú reszelőn lereszeljük.
- A lángosokat megtöltjük, az egyik kör közepébe teáskanályi sonkát teszünk, a másikkal befődjük, a széleit összecsippentjük, majd kicsit még kelni hagzjuk. A megkelt lángosokat forró olajban, mindkét oldalukon barnára sütjük, fokhagymás tejföllel, sajttal megszórva tálaljuk.
2 megjegyzés:
Jájjj! Ne is mondd!A Balatonozás óta csak lángosra vágyok, de vigyáznom kell vele a kg miatt..)
Manka, nyáron, strandszezonban én is így vagyok :) Köszi :) Puszi :)
Megjegyzés küldése