Hozzávalók (5
személy részére): 2, 5 kg paradicsom
vagy 1 liter házi paradicsomlé, személyenként 2 – 3 tölteni való paprika, só,
zellerzöld, 1 petrezselzemgyökér, 1 hagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld. A
töltelékhez: 50 dkg darált disznóhús, 1 borospohár rizs, 1 hagzma, 1 tojás, só,
bors, kevés liszt. A rántáshoz: 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, csipetnyi
pirospaprika.
Elkészítése: Ha
friss paradicsomból készítjük, a paradicsomot kevés vízzel megfőzzük,
paradicsompaszírozón átpaszírozzuk.Egy liter vizet felforralunk, és a
megtisztított hagzmát, petrezselyemgyökeret megfőzzük benne. Amikor a zöldségek
megpuhultak hozzáöntjük a paradicsomlét, sózzuk, és újra felforraljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket, hogy amíg a zöldségek főnek, a töltelékben a rizs kissé megdegedjen. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott hagymával, sóval, borssal. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a belsejét megszórjuk liszttel, hogy a töltelék jobban megragadjon benne, majd beletömködjük a tölteléket, és a végét szintén lisztbe mártjuk, hogy a töltelék ne csússzon ki belőle.
Beletesszük a levesbe egy kisebb zellerzölddel együtt, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a töltelék megpuhul.
Ekkor rántással besűrítjük, de csak tej nélküli rántással, hogy a leves ne fehéredjen meg. A lisztet az olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük vízzel, és a leveshez kavarjuk. Eggyet még buzzintunk rajta. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket, hogy amíg a zöldségek főnek, a töltelékben a rizs kissé megdegedjen. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott hagymával, sóval, borssal. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a belsejét megszórjuk liszttel, hogy a töltelék jobban megragadjon benne, majd beletömködjük a tölteléket, és a végét szintén lisztbe mártjuk, hogy a töltelék ne csússzon ki belőle.
Beletesszük a levesbe egy kisebb zellerzölddel együtt, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a töltelék megpuhul.
Ekkor rántással besűrítjük, de csak tej nélküli rántással, hogy a leves ne fehéredjen meg. A lisztet az olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük vízzel, és a leveshez kavarjuk. Eggyet még buzzintunk rajta. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
1 megjegyzés:
Jééééé! Végülis,igen!
Néha olyan híg lesz a töltött paprikám,hogy a leves és a másik között van.:)
Megjegyzés küldése