2014. július 6., vasárnap

Duplán diós fagylalt

Aki szereti a diót, annak a nyár slágere lehet ez a fagylalt, hiszen a krémsajt fagyigép nélkül is lágyan krémessé teszi, a diógrillázs és a csipkebogyó (hecserli) lekvár csak hab a tortán, vagyis a fagyin :) A savanykás csipkebogyó lekvár tökéletes ízharmóniát alkot a dióval. Az eddig elkészített fagylaltok közül számomra ez viszi a pálmát, utána következik az Áfonyás fagylalt meg a Mentás, csokoládés fagylalt.


Hozzávalók: (6 – 7 személy részére): 0, 5 liter tej, 4 tojássárgája, 15 dkg darált dió, 5 evőkanál cukor, 12, 5 dkg krémsajt. A diógrillázshoz: 5 dkg cukor, 5 dkg aprított dió. Öntetként: 2 – 3 evőkanál csipkebogyó (hecserli) lekvár.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a fagylalt hozzávalóit: a tejet, a tojássárgákat, a darált diót, a cukrot, a krémsajtot.
  2. A tejet a cukorral fölforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, 6 – 7 percig főzzük.
  3. Amikor a dió íze már nagyon erőteljesen érzik a tejen, akkor átszűrjük.
  4. A tojássárgákat simára kavarjuk, 5 – 6 evőkanál diós tejjel felhígítjuk.
  5. A diós tejet visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a felhígított tojássárgákat, folyamatosan kavargatva tejföl sűrűségűre főzzük.
  6. Amikor a fagyialap elkészült hideg vízben gyorsan kihűtjük.
  7. A krémsajtot felhígítjuk és simára kavarjuk 5 – 6 evőkanál kihűtött fagyialappal.
  8. A felhígított krémsajtot a fagyialaphoz kavarjuk.
  9. A fagyit a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. Ha nincs időnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.
  10. Előkészítjük a diógrillázs hozzávalóit: az aprított diót és a cukrot.
  11. A cukrot egy edényben karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, majd egy megvizezett vágódeszkán ellapítva hagyjuk kihűlni.
  12. A kihűlt diógrillázst egy tésztanyújtó segítségével apróra zúzzuk.

Megjegyzés: A fagylaltot csipkebogyó lekvárral lecsöpögtetve és diógrillázzsal megszórva tálaljuk.

10 megjegyzés:

Anazar írta...

Álom!

Chef Viki írta...

CSodálatos!!

Kati írta...

Anazar, Chef Viki, köszönöm :)

Farci írta...

Nagyon jól néz ki!

Okki írta...

Akkor nekem ezt kötelező elkészíteni!!! :D Nagyon-nagyon szeretem a diót. Soha nem gondoltam volna hogy hecserli lekvárral párosítsam.

Hankka írta...

Istenien néz ki, nagyon finom lehet! :) Jól is esne most ebben a kánikulában! :)

teller-cake írta...

Én még a szavakat keresem.... muszáj lesz kipróbálnom! :)

Gerdi írta...

Csodás fotót készítettél róla! De nem csak az, az összetevők is finomságot sejtetnek:-)

csipike írta...

Kati! Megyek hozzád fagylaltozni!!! :-) Jobb Nálad a kínálat, mint az itteni fagyizókban :-)
Még sosem készítettem fagyit.

Kati írta...

Farci, köszi :)

Okki, pedig hecserli lekvárral tökéletes :) Köszi :)

Hankka, bizony, ilyenkor egyebet se kíván az ember lánya :) Köszi :)

teller - cake, próbáld ki, meglátod nagyon finom :)

Gerdi, köszi, bizony finom volt :)

csipike, éppen ez a lényeg, itthon kevesebb pénzből sokkal finomabb fagyikat lehet készítteni :) De azért én is járok fagyizni néha :) Köszi :)