Már szerepel egy bagett recept a blogon, amelyet egy Blogkóstoló alkalmából készítettem el Flórától, az is nagyon ízlett, de a technikája, a megformázása, az alakja nem volt igazi bagett. Most megpróbálkoztam igazival is, a formázást pedig, mint sokan mások Limarától lestem el. Most már igazi bagett formájuk lett, én is úgy érzem:)
Hozzávalók: az előtésztához: 10 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 0, 5 dl langyos víz. A bagetthez: 20 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1, 5 dl langyos tej.
Elkészítése: Előző este előkészítjük az előtésztát: a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd elkeverjük a liszttel, lágy tésztát gyúrunk belőle, lisztezett tálban, konyharuhával letakarva másnap reggelig kelesztjük.
Reggel egy tálban kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk,
beleszórjuk az elmorzsolt élesztőt, rászórjuk a cukrot, és kevés langyos tejet öntünk rá, 15 percig hagyjuk kelni az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a sót, az előtésztát, és a többi tejet, és alaposan hólyagosra dagasztjuk a
tésztát. Meleg helyen, konyharuhával lefödve még 50 percig pihentetjük. Amikor duplájára kelt ketté osztjuk, s megformázzuk a bagetteket: nyújtódeszkán egyenként kézzel oválisra lapogatjuk, a felső két sarkát háromszög formájában visszahajtjuk a közepéig, majd ugyanígy az alsó sarkait is.Ezután mindkét felét a közepéig tekerjük, majd végig szorosan összecsipkedjük, nyomkodjuk, hogy ne bomoljon ki. Megfordítjuk és melisztezve kézzel a megfelelő méretűre sodorjuk. Amikor elkészültek egy nagyobb méretű sütőzacskóba helyezzük őket, s még kb 40 percig pihentetjük. Amikor ismét megkeltek a sütőzacskóba benyúlva éles késsel tetszés szerint bemetszük, a zacskóba vizet permetezünk úgy hogy ne a bagetteket érje, a zacskó száját összefogjuk, s előmelegített sütőben, előbb közepes lángon kb 20 percig sütjük, majd a zacskóból kivéve alacsony lángon még 5 - 7 percig pirítjuk.
A formázása:
11 megjegyzés:
nagyon ügyesen megformáztad, és biztos finom is!
Szépek lettek a bagettek, ügyes vagy! :)
Jó kis tízóraira való finomság, nagyon guszta! :) Szép a kenyereskosarad! ;)
Látod milyen ügyes vagy csak akarni kell! Nagyon szép lett és biztos nagyon finom!
Valóban nagyon szépek lettek, és biztosan finomak is! Ügyes vagy :)
De szívesen kikapnék egyet a dobozból, nagyon ügyes vagy! :)
marisz57, már elfogyott, finom volt:) Köszi:)
Okki, köszi:)
Hankka, igen, aki ehet kenyeret, nem, mint én:) Ismerős valahonnan a kosár?:) Köszi:)
Éva, igen, tényleg csak akarat kell hozzá:) Köszi:)
Katalin, köszi:)
teller - cake, köszi:)
Rég készülök bagettet sütni, de meglesz az:-) szépek lettek nagyon!
Nagyon szépek lettek! Kedvet kaptam én is hozzá, hogy kipróbáljam ezt a formázási technikát.
Nagyon megjött a kedvem most bagett kenyeret sütni. Kati, köszi hogy megmutattad az ügyes formát a kenyérnek. Fantasztikus és nagyon finom! Puszillak
HajniZoli, ne halogasd, nagyon megéri:) Köszi:)
margaretta, próbáld ki, nem bánod meg:) Köszi:)
Elisabeth, Limarának köszönhető a technika:) Próbáld ki:) Köszi:)
Megjegyzés küldése