2013. augusztus 24., szombat

Fejtett bab főzelék

Édesanyámnál megmaradt kb 30 dkg fejtett bab, ebből készítettem ezt a finom főzeléket, amit nagymamámtól tanultam. Eredetileg füstölt disznóhússal kellene főzni, de én most kissé diétásabbra fogtam a dolgot és füstölt csirkesonkával készítettem. Nagyon finom lett, bár én csak megkóstóltam, mert a bab is nagyon hizlaló, s a napokban már ettem Fejtett bab levest anyukámnál, egyelőre elég volt az, ezt a családnak hagytam, a férfiaknak ízleni fog biztos vagyok benne:)


 Hozzávalók:  30 dkg friss fejtett bab (paszuly), 2 hagyma, 1 paprika, 5 - 6 darab közepes paradicsom, 15 dkg füstölt csirkesonka, 2 babérlevél, kis csokor petrezselyemzöld, 1 kis ágacska zellerzöld, fél chilipaprika,  só, bors, kevés olaj.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát a felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, 5 - 10 percig együtt dinszteljük tovább. Ekkor felöntjük 4 - 5 dl langyos vízzel, amikor forrni kezd hozzáadjuk a babot, a felkarikázott chilit, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, lassú tüzön puhára pároljuk, ha szükséges még pótoljuk a vizet. Amikor a bab már majdnem puha hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot, s készre főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a kockára vágott csirkesonkát, a finomra aprított petrezselyem - és zellerzöldet.

13 megjegyzés:

martinelli írta...

Ilyet én is szoktam készíteni és nagyon finom :)

Böbe írta...

Ősszel és télen, gyakran készítek én is ilyet. Csíkokra vágott füstölt húsos szalonnával,és tejföllel habarom be.Szeretjük:))

Éva írta...

De nagyon finom tud ez lenni! Nagyon szeretem, guszta!

Dina írta...

Juj, én is nagyon szeretem, de rég is ettem már! Azt hiszem megvan a kövi vacsi-tipp! :)

HajniZoli írta...

Finom bizony jó füstölt hússal:-) ilyenkor a mérlegre nem szoktam gondolni, hagyom magam elcsábúlni:-)

Blogkonyha írta...

Nagy kedvenc, habár mostanában nagyon megkínoz a bab... Ha a felét elkérhetném, már vágnám is hozzá a barna kenyeret... Guszta!

Hankka írta...

Nagyon guszta, és ahogy elnézem, nem csupán főzelék, hanem husi is van benne! :) Finom! :)

Bokor Boglárka írta...

Látva a képedet erőssen megkívántam a babfőzeléket. Készítek is a héten a srácoknak, mert ők is szeretik, csak füstölt csirkesonkát nem tudom, hol találok. Nagyon guszta! És mindig csodálom a kitartásodat a fogyókúra terén!

Katalin írta...

Szerinte ez mindenkinek ízlene!
Fejtett babból még nem készítetten főzeléket, de biztosan finom, főleg füstölt hússal :)

Roza írta...

Most én is gondolkodás nélkül neki tudnék állni, Kati!:) Én ritkán csinálom fejtett babból, sőt tarkababból is, nálunk az apró szemű fehér bab a család kedvence... Tudod, minden szokás kérdése:)

Kati írta...

martinelli, igaz, milyen finom? Köszi:)

Böbe, nagymamám disznóvágáskor szokott készíteni ilyet, csak száűrazbabból, s disznóhúsból:)Köszi:)

Éva, az bizony:) Köszi:)

Dina, örvendek, hogy találtál ötletet nálam:) Köszi:)

HajniZoli, hát én most nem hagytam magam elcsábulni:) Köszi:)

Illéskrisz, hát a bab engem is megkínoz, igaz ebből én nem ettem:) Szívesen megosztottam volna veled:) Köszi:)

Hankka, van bizony hús is benne:) Köszi:)

margaretta, füstölt csirkesonkát nálunk hentesnél, de nagyobb üzletekben is lehet kapni, külön egyenként csomagolva, vagy gépsonka formájában is. Köszi:)

Katalin, előnye, hogy hamarabb elkészül, mint a szárazbabból:) Köszi:)

Roza, természetesen, ahány ház annyi szokás, de mindenikből finom szerintem:) Köszi:)

Okki írta...

Ha ezt most látná a férjem, biztosan ezt rendelne vacsorára, vagy legalább holnap ebédre :D. NAGYON szereti.
Nagyon guszta. :)

Kati írta...

Okki, férfiak nagyon szeretik, nálunk is nagy kedvenc:) Köszi:)