Édesanyámnál megmaradt kb 30 dkg fejtett bab, ebből készítettem ezt a finom főzeléket, amit nagymamámtól tanultam. Eredetileg füstölt disznóhússal kellene főzni, de én most kissé diétásabbra fogtam a dolgot és füstölt csirkesonkával készítettem. Nagyon finom lett, bár én csak megkóstóltam, mert a bab is nagyon hizlaló, s a napokban már ettem Fejtett bab levest anyukámnál, egyelőre elég volt az, ezt a családnak hagytam, a férfiaknak ízleni fog biztos vagyok benne:)
Hozzávalók: 30 dkg friss fejtett bab (paszuly), 2 hagyma, 1 paprika, 5 - 6 darab közepes paradicsom, 15 dkg füstölt csirkesonka, 2 babérlevél, kis csokor petrezselyemzöld, 1 kis ágacska zellerzöld, fél chilipaprika, só, bors, kevés olaj.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát a felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, 5 - 10 percig együtt dinszteljük tovább. Ekkor felöntjük 4 - 5 dl langyos vízzel, amikor forrni kezd hozzáadjuk a babot, a felkarikázott chilit, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, lassú tüzön puhára pároljuk, ha szükséges még pótoljuk a vizet. Amikor a bab már majdnem puha hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot, s készre főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a kockára vágott csirkesonkát, a finomra aprított petrezselyem - és zellerzöldet.
13 megjegyzés:
Ilyet én is szoktam készíteni és nagyon finom :)
Ősszel és télen, gyakran készítek én is ilyet. Csíkokra vágott füstölt húsos szalonnával,és tejföllel habarom be.Szeretjük:))
De nagyon finom tud ez lenni! Nagyon szeretem, guszta!
Juj, én is nagyon szeretem, de rég is ettem már! Azt hiszem megvan a kövi vacsi-tipp! :)
Finom bizony jó füstölt hússal:-) ilyenkor a mérlegre nem szoktam gondolni, hagyom magam elcsábúlni:-)
Nagy kedvenc, habár mostanában nagyon megkínoz a bab... Ha a felét elkérhetném, már vágnám is hozzá a barna kenyeret... Guszta!
Nagyon guszta, és ahogy elnézem, nem csupán főzelék, hanem husi is van benne! :) Finom! :)
Látva a képedet erőssen megkívántam a babfőzeléket. Készítek is a héten a srácoknak, mert ők is szeretik, csak füstölt csirkesonkát nem tudom, hol találok. Nagyon guszta! És mindig csodálom a kitartásodat a fogyókúra terén!
Szerinte ez mindenkinek ízlene!
Fejtett babból még nem készítetten főzeléket, de biztosan finom, főleg füstölt hússal :)
Most én is gondolkodás nélkül neki tudnék állni, Kati!:) Én ritkán csinálom fejtett babból, sőt tarkababból is, nálunk az apró szemű fehér bab a család kedvence... Tudod, minden szokás kérdése:)
martinelli, igaz, milyen finom? Köszi:)
Böbe, nagymamám disznóvágáskor szokott készíteni ilyet, csak száűrazbabból, s disznóhúsból:)Köszi:)
Éva, az bizony:) Köszi:)
Dina, örvendek, hogy találtál ötletet nálam:) Köszi:)
HajniZoli, hát én most nem hagytam magam elcsábulni:) Köszi:)
Illéskrisz, hát a bab engem is megkínoz, igaz ebből én nem ettem:) Szívesen megosztottam volna veled:) Köszi:)
Hankka, van bizony hús is benne:) Köszi:)
margaretta, füstölt csirkesonkát nálunk hentesnél, de nagyobb üzletekben is lehet kapni, külön egyenként csomagolva, vagy gépsonka formájában is. Köszi:)
Katalin, előnye, hogy hamarabb elkészül, mint a szárazbabból:) Köszi:)
Roza, természetesen, ahány ház annyi szokás, de mindenikből finom szerintem:) Köszi:)
Ha ezt most látná a férjem, biztosan ezt rendelne vacsorára, vagy legalább holnap ebédre :D. NAGYON szereti.
Nagyon guszta. :)
Okki, férfiak nagyon szeretik, nálunk is nagy kedvenc:) Köszi:)
Megjegyzés küldése