Hozzávalók(6 személyre): 2 közepes karalábé, a karalábék kisebb, friss levelei, 1 hagyma, 1 paprika, 7 – 8 közepes paradicsom, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 20 dkg füstölt csiremell, só, bors, kevés olaj, kis csokor petrezselyemzöld, kis csokor zellerzöld.
Elkészítése: A leveszöldségeket a karalábén kívül
meghámozzuk, hosszúkás csíkokra vágjuk, s a finomra aprított hagymával együtt
kevés olajon megdinszteljük. Közben kb. 3 liter vizet felforralunk, hozzáadjuk
a megdinsztelt zöldségeket, a szintén csíkokra vágott karalábét, a laskára
vágott karalábélevelet, a kicsumázott, négybe vágott paprikát, a zellerzöldet,
sózzuk, borsozzuk, együtt puhára főzzük. A csirkemellet kockákra vágjuk, az
olajon megpirítjuk, a paradicsomokat meghámozzuk, összeturmixoljuk, s
mindkettőt a majdnem kész leveshez adjuk, néhány percig együtt forraljuk. A
tetejére szórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.
Megjegyzés: ha a friss paradicsomoktól nem lesz elég
savanyú, házilag eltett paradicsomlével pótolhatjuk. Ízlés szerint tejföllel is
tálalhatjuk.
10 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki. Ez a leves meg nekem ismeretlen ;-). Ahogy látom, sok ilyen paradicsomos ízű leves van nálatok. Biztos hogy finom.
Erről a finom leveskéről apukám jutott eszembe...Hogy szerette az ilyen zöldséges leveseket. Nagyon guszta!!!
A napokban én is paradicsomos zöldséglevest főztem (nálam füstölt marhacsont volt benne), de karalábé helyett karfiollal. :)
Kati, próbáltad már úgy beállítani, hogy a megjegyzésablak előreugorjon? Látogatók szempontjából egyszerűbb úgy a navigáció, több bejegyzést meg lehet nézni egymás után, nem kell állandóan frissíteni vagy visszalépni. (Ez csak egy javaslat részemről, természetesen, úgy tégy, ahogy neked tetszik.:) )
Listás :) jövő héten kipróbálom. Teljesen zsírmentes változatban, mert most épp így élek (majd lehet írok róla, -3 kg), de tuti el fog készülni.
csipike, igen, itt erdélyben szokás paradicsommal is savanyítani, nagyon finom:) Köszi:)
Illéskrisz, hát igen, minden rájuk emlékeztet ilyenkor. Köszi:)
sedith, ilyenkor ezek mennek, s kellett az FI-be is:)
Ha azt mondod könnyebb úgy az olvasóknak, kipróbálom:)
Annamari, teljesen zsírmentes lesz, ha nem párolod olajban előre a zöldségeket, csak egyszerűen megfőzöd, az olajban párolás a színe miatt érdekes inkább, mert kioldódnak a színanyagok, szebb lesz a színe a muroktól:) Kitartást akkor, írj majd róla, ha lesz kedved:) Köszi:)
Ó de jó kis tartalmas levest főztél! Jól esne most egy tányérral :
Kati, írtam, hogy ez az én meglátásom, te úgy teszel, ahogy jónak látod.:) De így pl. nyugodtan ugorhatok a megjegyzésablak és a bejegyzések között, és több bejegyzést is meg tudok nézni egymás után anélkül, hogy frissítenem vagy visszalépnem kellene.
Katalin, köszike:)
sedith, egyelőre így hagyom, bár ennek a hátránya az, s ezt másnál, többek között nálad is tapasztaltam, hogy az ablakkal együtt felugrik vmi reklámablak is, azt előbb le kell zárni, csak utána lehet írni:) Meglátjuk, mi lesz a további vélemény.
De jól hangzik! :) Mentem a receptet, nagyon tetszik, finom lehet! :)
Hankka, finom is volt nagyon:) próbáld ki:) Köszi:)
Megjegyzés küldése