2013. június 7., péntek

Bodzavirágos, kardamomos eperdzsem

Végre én is megértem, hogy az epret összeházasítsam a bodzavirággal, s hogy valamit én is újítsak rajta, megspékeltem a nagy kedvencemmel, kardamommal. És egyáltalán nem tettem rosszul, a bodza és az eper íze lett a domináns a dzsemben, és egy icipicit íz aláfestésként érzik rajta a kardamom. Tetszik nagyon:) Elhatároztam, hogy ezután ilyen különlegesebb dzsemeket is készítek a hagyományosak mellett. Most is édesanyámmal közösen vettünk 10 kg epret, amiből hagyományos eperdzsemet főztünk ma délután, ebből vettem el kb 1, 5 kg -ot a bodzás, kardamomos dzsememhez.
Kicsivel világosabb a dzsem színe, csak sajnos már szürkületre lett készen, csak akkor tudtam fotózni.


Hozzávalók: 1, 5 kg eper, 45 dkg cukor, 3 nagy bodzavirág, pici citromsó, 1 kávéskanál kardamom, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: Az érett epret megtisztítjuk, 3 - 4 léből átmossuk, lecsurgatjuk. Egy nagyobb műanyag tálban lerétegezzük, úgy hogy a rétegezést a gyümölccsel kezdjük, és a cukorral fejezzük be. Másnapig hűvös helyen állni hagyjuk, egy hibátlan zománcú edénybe öntjük, hozzáadjuk a citromsót(ez azért kell, mert így szép marad a színe), majd lassú tüzön felmelegítjük, amikor már jól bugyog beleállítjuk szárával felfelé, virágjával lefelé a bodzatányérokat, és 10 - 15 percig eggyütt főzzük, majd kiveszük a bodzavirágokat. Hozzáadjuk a kardamomot is, és erős tüzön addig főzzük, amíg besűrűsödik. Nem szabad leve maradjon. Közben folyamatosan kavargatjuk.
Amikor a dzsem készen van (ezt úgy ellenőrízzük, hogy egy tányérra kiveszünk néhány kanállal, ha kihülve megkocsonyásodik akkor jól van) forrón üvegekbe töltjük. Az üvekeket fedő nélkül másnapig egy fehér lappal lefödve állni hagyjuk, így bebőrözik a teteje a dzsemnek. Másnap kis szalicilt hintünk a tetejükre, s fedővel lezárjuk.
 Az eper eléggé kényes gyümölcs, így nem árt a biztonság kedvéért 15 percig gőzölni.

12 megjegyzés:

Katalin írta...

Kati, ez csodás lett, nagyon finomnak gondolom :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Ez a variáció is nagyon finom lehet!
Milyen jó lenne ha közelebb lennél és cserélnénk egy üveggel:))

Blogkonyha írta...

De szép sötét színe lett! Jövök egy kiskanállal... :o)

Éva írta...

Nagyon szép a színe, biztos nagyon finom!

Hankka írta...

A bodzavirággal nagyon finom és különleges lehet. Idén lemaradtam a bodzaszezonról, de jövőre kipróbálom! :)

trollanyu írta...

Isteni lehet, bodzás eprest még sosem ettem, ki kéne próbáljam. Nekem tetszik a színe nagyon. Szép hétvégét kívánok:)

Monika írta...

Milyen ínycsiklandozó még a fotón is!!!!!!Nagyon ügyes vagy!Néprajz szak? Az nagyon közel áll a szívemhez.:)

HajniZoli írta...

Jó ez a párosítás nagyon! A másfél kiló epernek elég a 45 dkg cukor? Én a kiló gyümölcshöz szoktam tenni fél kiló cukrot, így mindig elállt. Ha azt mondod ennyi is elég, csökkentem majd a cukoradagot, csak mindig tartok, hogy nehogy elromoljon.

Kati írta...

Katalin, az is:)Köszi:)

Mónika, bizony jó lenne:)

Illéskrisz, naggyal is jöhetsz:)

Éva, bizony finom:)

Hankka, egyszer próbáld ki, igazi nyerő páros:)

Trollanyu, ne hagyd ki. Nektek is szép hétvégét:)

Mammka, köszi, jól esik Tőled a dicséret, mert tudom te profi szemmel nézed. Bizony néprajzot is végeztem, de nem abban helyezkedtem el:)

HajniZoli, mi mindig kóstólva tesszük a cukrot, most jó édes volt az eper, túl émelygős lett volna, de kavarunk hozzá tartósitószert is, nem romlik el.

Noryta írta...

Különleges lett és biztosan finom. Elképzelem, hogy rogyadozik a polcotok a kamrában a sok finomságtól. :)

Kati írta...

Tényleg különleges, jó lesz majd a télen a finom bodzára visszaemlékezni:)
Hát még nem rogyadoznak a polcok, mert még csak most kezdődik a befőzési szezon, de majd az őszön reméljük hogy igen:) De a tavaszig minden elfogy:)

Unknown írta...

Én az idén Levendulás eperdzsemet készítettem,nagyon finom lett.Bodzásat még nem próbáltam,majd legközelebb :o)