2013. február 19., kedd

Színes kuglóf karamellizált almával

Ígérem egyelőre ez lesz az utolsó kuglóf receptem, de ez is nagyon finom, csak ajánlani tudom. És még mutatós is.





Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2, 5 dkg élesztő, 1, 5 dl tej, 0, 5 dl édes pezsgő, 6 dkg margarin megolvasztva, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 9 dkg keserűcsokoládé, 1 tasak epres pudingpor, 5 dkg pirosra színezett kókuszreszelék, 1 citrom lereszelt héja, fél kávéskanál só; a diszítéshez: 20 dkg rózsaszín csokoládé, 1 evőkanál olaj, színes dekorcukor; a forma kikenéséhez kevés margarin és liszt; a karamellizált almához: 2 alma cikkekre vágva, 2, 5 dl cukor, 2, 5 dl víz, 1 dl pezsgő, fahéj, 1 evőkanál méz.
Elkészítése: Az élesztőt egy kávéskanál cukorral 1 dl langyos tejben megkelesztjük. A liszthez hozzáadjuka cukrot, a víníliás cukrot, a tojást, az olvasztott margarint, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, a pezsgőt, és alaposan kidolgozzuk. Amikor már hólyagos, a tésztát két részre osztjuk.
Az egyik darabba beledolgozzuk a megmaradt tejben elkevert epres pudingport, valamint a kókuszt, a másik darabba pedig az apró kockára vágott csokoládét. Mindkét darabot kb. 40 cm hosszúra kisodorjuk, a kettőt összecsavarjuk, és a margarinnal kikent, liszttel megszórt kuglófformába helyezzük. Meleg helyen duplájára kelesztjük, előmelegített sütőben, alacsony lángon,  kb. 50  perc alatt pirosra sütjük.
A diszítéshez gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, és a kuglófra csurgatjuk, dekorcukorral megszórjuk.
A karamellizált almához a vízből, a mézből és a cukorból szirupot főzünk, beleöntünk 0, 5 dl pezsgőt, beletesszük a fahéjat, és az almát karamellizáljuk benne. Amikor elkészült hozzáöntjük a maradék pezsgőt, ezzel tálaljuk a kuglófot.
Tipp: Ha nem találunk rózsaszín csokoládét, fehér csokoládát olvasztunk, néhány csepp piros ételfestékkel.




9 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Már igencsak belejöttél a kuglóf sütésébe.

Katalin írta...

Nagyon szép, mutatós kuglófot sütöttél! Kívül belül egyaránt guszta lett, és biztosan nagyon finom is.

Nea írta...

Most látom nálad is egy csodás kuglóf készült. Nagyon tetszik, hogy így össze van fonva. Szívesen megkóstolnám.

Roza írta...

Kati, ez valami csodás kuglóf lett!:) Azt hiszem, jobban tanulmányozom a receptedet:)

Schnappy írta...

Nagyon ötletes és guszta!:)

HajniZoli írta...

Milyen cseles ez a kuglóf! Hozhatod a kuglófokat, én szeretem:-)
Guszta nagyon!

Blogkonyha írta...

De jó! Nagyon guszta! Mostanában tényleg sokféle kuglófot sütöttél. Nagyon finom lehetett!

sedith írta...

Csak azt mondd meg, rózsaszín csokoládét hol lehet kapni, mert én még sosem láttam...

Kati írta...

Éva, igen:) Köszi:)

Katalin, köszi, nekem főleg a csokis része tetszett:)

Nea, igen, megpróbáltam szépen összefonni:) Köszi:)

Roza, nagyon finom volt, csak ajánlani tudom:)

Schnappy, köszi:)

Hajnizoli, köszi:) Majd még hozok olyat ami nem kelt:)

Illéskrisz, köszi, volt egy kuglófos rovatom az EK-ban, ezért is sütöttem annyit:)

sedit, akinek az öccse a csokigyárban dolgozik, az mindenféle színű csokit kap:)
Emailban majd írok többet:)