Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2, 5 dkg élesztő, 1, 5 dl tej, 0, 5 dl édes pezsgő, 6 dkg margarin megolvasztva, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 9 dkg keserűcsokoládé, 1 tasak epres pudingpor, 5 dkg pirosra színezett kókuszreszelék, 1 citrom lereszelt héja, fél kávéskanál só; a diszítéshez: 20 dkg rózsaszín csokoládé, 1 evőkanál olaj, színes dekorcukor; a forma kikenéséhez kevés margarin és liszt; a karamellizált almához: 2 alma cikkekre vágva, 2, 5 dl cukor, 2, 5 dl víz, 1 dl pezsgő, fahéj, 1 evőkanál méz.
Elkészítése: Az élesztőt egy kávéskanál cukorral 1 dl
langyos tejben megkelesztjük. A liszthez hozzáadjuka cukrot, a víníliás cukrot,
a tojást, az olvasztott margarint, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, a
pezsgőt, és alaposan kidolgozzuk. Amikor már hólyagos, a tésztát két részre
osztjuk.
Az egyik darabba beledolgozzuk a megmaradt tejben elkevert
epres pudingport, valamint a kókuszt, a másik darabba pedig az apró kockára
vágott csokoládét. Mindkét darabot kb. 40 cm hosszúra kisodorjuk, a kettőt
összecsavarjuk, és a margarinnal kikent, liszttel megszórt kuglófformába
helyezzük. Meleg helyen duplájára kelesztjük, előmelegített sütőben, alacsony
lángon, kb. 50 perc alatt pirosra sütjük.
A diszítéshez gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal,
és a kuglófra csurgatjuk, dekorcukorral megszórjuk.
A karamellizált almához a vízből, a mézből és a cukorból
szirupot főzünk, beleöntünk 0, 5 dl pezsgőt, beletesszük a fahéjat, és az almát
karamellizáljuk benne. Amikor elkészült hozzáöntjük a maradék pezsgőt, ezzel
tálaljuk a kuglófot.
Tipp: Ha nem találunk rózsaszín csokoládét, fehér csokoládát
olvasztunk, néhány csepp piros ételfestékkel.
9 megjegyzés:
Nagyon guszta! Már igencsak belejöttél a kuglóf sütésébe.
Nagyon szép, mutatós kuglófot sütöttél! Kívül belül egyaránt guszta lett, és biztosan nagyon finom is.
Most látom nálad is egy csodás kuglóf készült. Nagyon tetszik, hogy így össze van fonva. Szívesen megkóstolnám.
Kati, ez valami csodás kuglóf lett!:) Azt hiszem, jobban tanulmányozom a receptedet:)
Nagyon ötletes és guszta!:)
Milyen cseles ez a kuglóf! Hozhatod a kuglófokat, én szeretem:-)
Guszta nagyon!
De jó! Nagyon guszta! Mostanában tényleg sokféle kuglófot sütöttél. Nagyon finom lehetett!
Csak azt mondd meg, rózsaszín csokoládét hol lehet kapni, mert én még sosem láttam...
Éva, igen:) Köszi:)
Katalin, köszi, nekem főleg a csokis része tetszett:)
Nea, igen, megpróbáltam szépen összefonni:) Köszi:)
Roza, nagyon finom volt, csak ajánlani tudom:)
Schnappy, köszi:)
Hajnizoli, köszi:) Majd még hozok olyat ami nem kelt:)
Illéskrisz, köszi, volt egy kuglófos rovatom az EK-ban, ezért is sütöttem annyit:)
sedit, akinek az öccse a csokigyárban dolgozik, az mindenféle színű csokit kap:)
Emailban majd írok többet:)
Megjegyzés küldése