2013. február 10., vasárnap

Citromos - kardamomos csirkefasírt

A tavalyi év nagy szerelme a konyhában a kardamom volt számomra, és persze még ma is az. Eddig csak süteményekbe használtam, de azt olvastam róla, hogy húsokhoz is illik, de valahogy inkább csirkehússal, esetleg pulykahússal tudom elképzelni. Így jött az ötlet, hogy a citrommal párosítva (mivel sok hasonlóság van az ízükben) csirkefasírtot ízesítsek vele. Magam sem tudtam, hogy fog-e ízleni nekem, de a végeredmény egy különleges, de nagyon finom fasírt lett. Anyummal ketten kóstóltuk, mindkettőnknek ízlett. Én főzeléket készítettem mellé, de petrezselymes - fokhagymás tejföllel, salátával is finom lehet, sőt azzal talán méginkább talál.




 Hozzávalók: 40 dkg darált csirkehús, 1 hagyma apróra vágva, 4 dkg házi zsemlemorzsa, 1 felvert tojás, fél citrom reszelt héja, 4 kardamom mag, 1 kávéskanál pirospaprika (nálam füstölt), 5 dkg darált dió, só; a sütéshez kevés vaj és olaj.
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a csirkehúst a zsemlemorzsával, a hagymával, a citromhéjjal, a dióval. A kardamom belső magocskáit kiszedjük, összetörjük, és ezt is a húshoz adjuk, a tojással, a sóval, a pirospaprikával együtt. Vizes kézzel kis golyócskákat formázunk a keverékből, kevés olvasztott vaj és olaj keverékében szép lassan, megforgatva pirosra sütjük.
Én reteklevél és lucerna főzelékkel tálaltam, amelynek receptje ITT olvasható.

9 megjegyzés:

kiskonytyos írta...

Hasonló érzéseket táplálok a kardamom iránt :) Finom lehet ez a fasírt, biztos kipróbálom!

Édeskonyha írta...

Nagyon guszta és ötletes. A sima fasírtért nem vagyok oda, de ezt szerintem kipróbálom.

Gerdi írta...

Én nagy fasírtrajongó vagyok, a rántott hússal is felcserélném. Így szívesen megkóstolnám ezt az érdekes ízesítésű csibefasírtot.

Hankka írta...

Milyen különleges ételt készítettél! :) Nemcsak a fasírt miatt, hanem számomra a főzelék is nagyon érdekes, szívesen megkóstolnám mindkettőt! :)

Tálaló írta...

Nekem is nagy szerelem egy ideje a kardamom.Elteszem ezt a receptet mert valahogy nekem jobban passzolna egy melegebb napon,salátafélével,ahogy javasoltad is.

kolozsgabi írta...

Érdekes, én sem tenném süteményen kívül másba, meg kéne próbálni, hátha....pl. ilyen fasirtba!

Éva írta...

Nagyon guszta! Kardamom fűszert az elmúlt évben blogjátékon nyertem és eddig még nem próbáltam ki pedig kíváncsi lennék az ízére. Ahogy olvastam eddig csak olyan receptet találtam ahol süteménybe használták. Megkéne már végre kóstolnom!

Elisabeth írta...

Nagyon sajnálom hogy annyi sok finomságot el mulasztottam a blogjaitokon. Jajj de finom ez a csirke fasirozott, és a kardomom különleges és finom füszer ami nekem is állandóan van, de ritkán használom. Én is ki fogom próbálni ezt a finomságot...köszi a receptet.

Kati írta...

Kiskonytyos, igaz milyen érdekes a kardamom? Próbáld ki, ízleni fog, ha a kardamomot szereted.

Édeskonyha, én a síma fasírtot is szeretem, de ez igazi ínyenc változat. Nem fogsz csalódni benne.

Gerdi, ha szereted az új ízeket csak ajánlani tudom:)

Hajni, köszi:) A reteklevelet és a lucernát még a tavaszon fagyasztottam le. Gondoltam kipróbálom, pont olyan finom, mint bármrlyik zöldfőzelék.

Tálaló, én is újrázok belőle tavaszon, az biztos:)

kolozsgabi, próba - szerencse, nekem nagyon ízlett:)

Éva, próbáld ki, először sütibe, mert nagyon finom, garantálom, s ha ízlik fasírtba is kipróbálhatod.

Elisabet, örvendek, hogy megtetszett a recept. Én a avaly óta elég gyakran használom a kardamomot.