mondok, mutatok.
Hozzávalók: 1 kg juhsajt, só
Elkészítése: ha a juhsajt nagyon friss néhány napig szellős helyen, többször is megfordítva érleljük. Ha fagyasztott sajtból készítjük, akkor hagyjuk kiolvadni.
A sajtot vastagabb szeletekre vágjuk, és egy éjszakára bő sós vízbe áztatjuk. Másnap kivesszük a vízből, tiszta konyharuhába takarjuk, hagyjuk, hogy a víz felszívódjon róla. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, kézzel összemorzsoljuk, ízlés szerint sózzuk, és addig "dagasztjuk" amíg sima, egynemű masszát kapunk.
Alufóliába vagy frissentartó fóliába csavarjuk, a hűtőben tároljuk.
A régiek fából készült kis dézsában vagy pléh bödönben tárolták (legalábbis a nagyszüleimnél így láttam), sokszor egész télen át más tavaszig. A hosszú állástól csípős íze, sárga színe lett, de hagymával, szalonnával a legfinomabb reggeli, vacsora volt. Apai nagyapáméknál sokszor ezt csomagolták a mezőre menet is.
Dagasztás, gyúrás közben. |
Frissentartó fóliába csavarva könnyen szeletelhető is. |
10 megjegyzés:
Guszta és nagyon imádom! Már csak juhsajt kellene!:-)) Biztos hogy kipróbálnám!
De fincsi lehet...én nagyon szeretem, igaz iszonyú ritkán eszünk ilyet...itt nem nagyon van:)
Mi is szoktunk készíteni.
Akkor most nyitom az ablakot, meg letörlöm a billentyűzetet. :(
Én meg azt hittem, hogy a juhtúró juhtejből készül (hogy valahogy kicsapják a juh /birka/ tejet, aztán leszűrik a savóját, és már kész is).
Legalább már tudom, hogy készül, akár én is neki tudok állni. Köszi!
Újra tanultam egy érdekes dolgot tőled.
Amikor Erdélyben jártunk voltunk egy nagy piacon rengeteg féle sajt volt,jó pár kilósak.Nagy élményben volt részünk.
Nálunk kecske sajtot lehet venni a piacon.
Örülök,hogy megosztottad ezt az információt :o)
Hát,igen... és aki szeretne jó,még eredeti minőséghez jutni,látogasson Erdélybe, ezzel a finom sajttal feltankolni,lefagyasztva is tárolható.
Éva, biztos nálatok is kapható juhsajt, bár nálunk is elég drága ha piaconkell megvenni:)
Erika, el tudom képzelni, hogy ott nem árulják:)
Martinelli, igaz milyen finom?
Fernel, akkor én hajítom:)
Mária, nem, ez így készül, sajtból:)
Illéskrisz, majd mond el, hogy sikerült:)
Tűzpadka, annak csak örvendek:)
Rózsa, kecskesajtból is lehet készíteni szerintem, nálunk sok helyen egybeöntik a kecske és juhtejet, úgy készítik a sajtot.
Márti, bizony, lefagyasztva tároljuk mi is:)
Megjegyzés küldése