Ezt a tortát közös munkával készítettük, édesanyám és én segítettünk megsütni, a lánytestvérem pedig összereakta, vagyis elkészítette a krémet, a grillázst, kidiszítette a tortát. A torta egyébként a SarkArt régiség - és ékszerkereskedés 4. születésnapja alkalmából készült. Orsi, még sok - sok évet, sok vevőt:)
Hozzávalók: 5 tojás, 4 evőkanál víz, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1 kávéskanál rózsakő (szalalkáli),1 tasak vaníliáscukor, csipetnyi só; a krémhez: 25 dkg margarin, 4 tojássárgája, 1 dl erős feketekávé, 2 evőkanál liszt; a grillázshoz: 10 dkg cukor, 10 dkg dió; az összerakáshoz 1 üveg barackdzsem.
Elkészítése: az 5 tojássárgáját a két evőkanál vízzel, a 7 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, és egy
kávéskanál rózsakővel (szalalkálival) kikavarjuk. Addig kell kavarni amíg
a cukor teljesen elolvad, a tojások színe kivilágosodik, és szinte
bugyborékol a massza kavarás közben. A piskóta elkészítésekor jó, ha kéznél van egy segítség, aki lassan
kavargatja a tojásos masszát, amíg a tojásfehérjéket felverjük. Ehhez a tortához két ilyen piskótát sütünk.
A tojásfehérjéket két evőkanál vízzel és csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Ezután a két masszát összekeverjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a 7 evőkanál lisztet. Előre kiolajazott, sütőpapírral bélelt kerek
sütőformába öntjük, és
előmelegített sütőben megsütjük.. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a
sütő ajtaját, mert a piskóta könnyen összeesik. Amikor elkészült lapítóra borítjuk.
A krémhez: a négy tojássárgáját az egy dl erős feketekávéval. valamint a két kanál
liszttel, gőz felett kikavarjuk Amikor ez az alap kihül, hozzákeverjük a
margarint is. A grillázshoz: a tíz dkg cukrot rózsaszínre pergeljük, hozzáadjuk a vagdalt diót. Ezt
vizes lapítóra kiöntjük, és mikor meghült apró darabokra törjük.
A két kerek piskótalapot a dzsemmel összerakjuk, megkenjük a kávés krémmel, a tetejét megszórjuk a grillázzsal.
A tesóm gumicukorból készítette el a 4 - es számot.
9 megjegyzés:
De ügyes, kár hogy nincs a szeletről is kép, de tuti finom lehet...:)
Nagyon finom lehet, az egyik gyengém az ilyen torta :)
Nagyon jól hangzik, és nagyon szép a kivitelezés is! :)
Fincsi volt, köszönöm a segítséget a sütésben:*
Jól hangzik, nekem biztosan ízlene!:)
Ez nagyon fincsi lehet!
Nagyon köszönöm!!! Igazán jólesett!
Nagyon guszta, csorog a nyálam!:)
Erika, nem én készítettem ezt a fotót se, a lánytesóm küldte, szeletelve nem készítettek sajna:)
Vikvi, a kávékrém és a grillázs nekem is nagyon tetszik:)
hankka, köszi a Tesóm nevében is:)
Kinga, nincs mit, a nagyrészét te csináltad:)
Flóra, meghiszem azt:)
Borga, azt is mondták, hogy fincsi volt:)
Névtelen (Orsi?), ha te vagy az, nincs mit:)
Schnappy, elhiszem:)
Megjegyzés küldése