2014. március 14., péntek

Kivi szelet - Szép, meghitt ünneplést kívánok!

Igaz, hogy ez a sütemény nem igazán  nemzeti színű, de a terítékkel együtt erre az ünnepre szántam, hiszen szép és finom is egyben, csak emelheti az ünnep fényét. A család ismétlést kért.

Az alábbi költeménnyel és ezzel a süteménnyel kívánok mindnyájatoknak szép, meghitt ünneplést!


Hozzávalók: 12 dkg liszt (4 evőkanál), 2 evőkanál kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 6 tojás, 15 dkg porcukor (6 evőkanál), 1 dl olaj. A túrókrémhez: 20 dkg margarin, 30 dkg krémes tehéntúró, 25 dkg porcukor, 1 citrom lereszelt héja. A kivis krémhez: 7 dl kivis üdítőital, 2 tasak vaníliás pudingpor, 2 evőkanál cukor, 6 kivi.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a tojást, a porcukrot, az olajat.
  2. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, és lassanként hozzákavarjuk az olajat is.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  5. A tojássárgás cukorhoz először óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd a sütőporos lisztet.
  6. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  7. A túrókrémhez előkészítjük a túrót, a margarint, a porcukrot, a citromhéjat, a kivit.
  8. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és a citromhéjat, azzal is simára kavarjuk.
  9. A túrókrémet rákenjük a kihűlt tésztára, a tetejét kirakjuk, meghámozott, karikára vágott kiviszeletekkel.
  10. A kivis üdítőitalból 6 decilitret felforralunk, hozzáadjuk a cukrot, valamint a megmaradt üdítőitallal feloldott pudingport, folyamatosan kavargatva besűrítjük és még melegen a túrókrém tetejére símítjuk, hagyjuk kihűlni.

Reményik Sándor: Erdélyi március

Egy tizenötös szám. És március:
Az első tavasz-hónap közepe.
Kimondottam így egyszerűn,
Ne féljetek, ne féljen senkise.

Ne féljetek: nem tüzesednek át
Halk hangolás után a vers-sorok,
Nem temetni és nem lázítani,
Csupán figyelmeztetni akarok.

Oly csendben nő a versem, mint a fű,
Úgy duzzad, mint a rügy duzzad a fán:
Nem szavalok, - szavaltunk eleget,
- Nagyon sokat - március idusán.

Volt egy tanítóm akkor, - igazi,
Nagy nevelő, - gyökérig leható.
Ő mondta: csak úgy ünnep ez a nap,
Ha munkát s imát összefoglaló.

Magányos hangját zsivaj nyelte el. - -
Lavina dörgött. Most, - a kő alatt
Számunkra csak csendes növekedés:
Valóban: munka s imádság maradt.

De szárny kell munkához s imához is!
Szárny, mely röpít, s forrás, mely enyhet ad.
Tört szárny, beomlott kútfő: - mégis élet,
Mégis üdvösség az a régi nap.

Testvér, látod: én nem járok tilosban,
De te is hidd: nem tilalmas dolog
Megsimogatni otthon a fiókban
Egy poros, régi, kicsi szalagot.

Aztán - - menni a hétköznapok útján,
Császárnak megadni, mi az övé,
S maga részét minden hatalomnak, - -
De Istennek is, ami Istené.

1931 március 10

11 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép, mutatós lett a sütid! Szép színe van a tetejének, nagyon tetszik :-)
Nektek is szép ünneplést kívánok!
Szép verset választottál....

Gerdi írta...

De szép süti! Hasonlót narancsos üdítővel készítettem, de így kivivel sokkal érdekesebb, s finomabb is lehet!

trollanyu írta...

Csodaszép lett a süti, méltó az ünnephez:) Neked is szép hétvégét, jó ünneplést:)

Melinda S. írta...

Fantasztikusan néz ki! Szép hétvégét!

VRJúlia írta...

Ezt biztos kipróbálom, a lányoknak fog tetszeni.( Addig sárga tetővel láttam, ettem is.Ez újdonság.)

Gabriella konyhája írta...

Milyen szép üde tavaszi színe van... Finom.
Kellemes hétvégét!

Lilla Seffer írta...

Nagyon szép süti lett, meg is ihletett, azt hiszem ma valami hasonló felépítésű sütit gyártok :)

csipike írta...

Köszönjük és Neked is meghitt ünnepet kívánunk!
Mindig csak jaffásan ettem, nagyon tetszik ilyen zöld üde ízben is ;-)

Illéskrisz Konyhája írta...

Csodás szép zöld színe van! A pirosat mellé képzeltem! :o) Nagyon dekoratív süti.

Nelli írta...

Olyan szép üde színe van!

Kati írta...

Katalin, köszönöm :)

Gerdi, igen, mi is készítettük régebb Mirinda - szelet volt a neve, abból a receptből ihletődtem:)Köszi:)

trollanyu, köszönöm:)

Melinda S. köszönöm :)

VRJúlia, biztos ízleni fog nekik:)A zöld szín változhat árnyalatban, attól függ milyen üdítőt használsz, az enyém szénsavas zöld volt:) Köszi :)

Gabriella konyhája, igen, a zöld a tavaszt idézi:) Köszi:)

Lilla Seffer, akkor már érdemes volt elkészíteni:) Köszi:)

Csipike, hirtelen nem tudtam mi az a jaffa:) Aztán rájöttem, hogy vmiféle narancsital :) Köszi:)

Illéskrisz, köszi:) Piros alatta a terítő:)

Nelli, köszönöm :)