Kb. két hete sikerült fél kg disznóagyat venni, így elhatároztam, hogy, kihasználom az alkalmat ameddig még iható-ehető a káposztalé, és káposztalé levest főzök. Az elhatározást tett követte. És íme:
Hozzávalók:
- 3 - 4 darab tenyérnyi disznóbőr
- 3 - 4 szelet disznóhús
- 1 maréknyi őrölt disznóhús
- tetszés szerinti disznóagy
- 2 tojás
- tetszés szerinti káposztalé
- 2 evőkanál liszt
- csorrintásnyi tej
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- 2 evőkanál rizs
- 1 fej hagyma
Elkészítés:
A vizet odateszem főni, hozzáöntök annyi káposztalét, hogy jó savanykás legyen. A disznóbőrt és a húst apró kockákra vágom, így teszem az alaplébe főni. Egy fej hagymát is beleteszek egészben. Amíg ez fő az őrölthúst egy tojással, a rizzsel, sóval, borssal összedolgozom, és kicsi gombocokat készítek belőle. Amikor a bőr és húskockák majdnem megpuhultak, hozzáteszem a gombocokat is. Amikor már a gombocok is megpuhultak akkor teszem bele a disznóagyat, mert annak csak kevés főzés kell.
Amikor a bőr, a hús, a gombocok és az agy is megpuhult, a levest félrehúzom a lángról. Elkészítem az eresztéket: egy tojást két evőkanál liszttel csomómentesre kavarok, felöntöm fele vízzel, fele tejjel. Ezt az eresztéket a félrehúzott levesbe kavarom. Többet nem teszem vissza a lángra, mert az ereszték könnyen összefut benne. A tetejére petrezselyemzöldet szórok. Ha a leves nem elég savanyú még töltök bele káposztalét.
3 megjegyzés:
Hát ezt a levest imádnám!!!
na ez az eredeti kaposztale leves szekelyesen sajnos egy disznoegy evben egyszer tudjuk megfozni amikor disznot vagunk a meszarosok okos emberek tudjak hogy a disznoagy kidncset er es nem adjak el
gondolom eszre vettek kedves olvasoim hogy szekelyfoldi vagyok az oseink akik hetente ilyen levest ettek [persze agy nelkul] nem voltak tulsulyosak pedig minden nap diszno hust ettek
Megjegyzés küldése