2024. szeptember 18., szerda

Kovászos kenyér

Elkészítési idő: min 7- 8 óra

Hozzávalók:650 g kenyérliszt, 100 g rozsliszt, 450 g langyos víz, 225 g aktív kovász, 3 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: Először a lisztet és a vizet összekeverjük, majd műanyag fóliával és egy konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, ezt nevezzük autólizisnek amely során a lisztszemek magukba szívják a vizet, meduzzadnak, így erősebbé válik a glutén szerkezete.
Fél óra elteltével hozzámérjük a kovászt, és a kovász beledolgozása közben két adagban hozzáadjuk a sót is, 5 – 6 percig kézzel dagasztjuk, de nem szabad túlzásba vinni. Ekkor a tésztánk még kissé ragacsos.
Egy tálat kikenünk az olívaolajjal, belehelyezzük a tésztát, műanyg fóliával és konyhairuhával letakarva, a liszt valamint a víz összekeverésétől számítva kb.4 órán keresztül érleljük, közben 40 percenként hajtogatjuk. Minden egyes hajtogatás után a tésztánk szerkezete rugalmasabb, levegősebb lesz. Többféle hajtogatási mód létezik, én kétféle módon hajtogatom a tésztát. Az első három szett hajtogatás a következő módon történik: enyhén vizes kézzel a tészta szélét először fentről, lentről, majd jobbról, balról kissé meghúzogatjuk és visszahajtjuk a tészta tetejére.
A következő két szett hajtogatás egy kimélőbb változat, mert ekkor már a tésztánk levegős, buborékokkal teli, és nem szeretnénk kinyomkodni ezt belőle. Ez a következő módon történik: enyhén vizes kézzel a tésztát középen kissé meghúzva megemeljük és a tészta széleit fentről és lentről majd jobbról és balról a tészta alá hajtogatjuk. 4 óra elteltével a tésztánk körülbelül másfélszeresére nő, akkor jó, ha az állaga olyan érzést kelt, mint egy puha paplan. A hajtogatások után még fóliával és konyharuhával letakarva 1 órát érleljük. Ezután enyhén lisztes felületre borítva, vigyázva, hogy a buborékokat ne nyomkodjuk ki a tésztát négyszög alakúra húzogatjuk, majd a tészta sarkait fentről és lentről is visszahajtogatjuk a közepéig, ezután fentről és lentről ismét behajtjuk, majd a tésztát az összehajtogatott felével lefele fordítjuk, és a munkalapon óvatosan magunk felé húzogatva cipóvá formázzuk. Egy kenyérsütő formát vagy tortasütő formát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát óvatosan belehelyezzük, egy műanyg szatyorba helyezzük, úgy hogy ne érjen a tésztához, de a tésztánk mégse száradjon meg kívül, s még egy órát kelesztjük.
Közben a sütőt 240 fokra előmelegítjük, egy hőálló edényben vizet teszünk, a tészta tetejét bemettszük, a sütőbe helyezzük, a hőfokot 220 fokra állítva kb. 25 percig sütjük, majd a vizet eltávolítjuk, a hőfokot visszavesszük 200 fokra és még 15 percig sütjük. Ha a kenyerünk megkopogtatva kongó hangot ad akkor átsült. Sütás után még 5 percig a résnyire nyitott sütőben hagyjuk, majd rácsra tesszük, konyharuhval letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlve szeleteljük, melegen szeletelve elronthatjuk a kenyerünk bélzetének textúráját, mert az még hűlés közben is alakul.



1 megjegyzés:

Atkáriné Terike írta...

Gratulálok! Nagyon szép!