A
cheddar sajt Anglia leghíresebb sajtja, amely eredeti változatban
csak néhány erre jogosult megyében készülhet (Somerset, Devon,
Dorset, Cornwall). A cheddar hosszú múltra tekint vissza, a
történészek szerint az bizonyos, hogy már a 12. században
létezett ez a fajta sajt, mert már II. Henrik könyveiben is
szerepel, hogy az udvar számára mennyi cheddar sajtot vásároltak.
A
legenda szerint egy somerseti asszony találta fel a cheddart, a
tejet egy barlangban felejtette, s amire visszatért utána, már
valami mássá változott.
A
cheddar készítésében az az érdekes, hogy a már összeállt
alvadékot egymásra helyezik, hogy minden felesleges folyadékot
kipréseljenek belőle, azután pedig ledarálják, így helyezik a
formákba és kezdik el érlelni. Általában 9 – 24 hónapig
érlelik, az érlelési idő szerint van közepesen érlelt, és
erősen érlelt fajtája is. Sőt napjainkban már füstölt cheddart
is vásárolhatunk.
A
cheddar szilárd, tömör szerkezetű sajt, mégis lágyan és
krémesen olvad a szájban. A színe a halvány sárgától az
okkerig terjed, sok esetben a színezésre egy trópusi fa levelével
rá is segítenek, mert a fogyasztók kedvelik a sajt okkersárga
színét.
Mivel
krémesen olvad kiváló sajtleves, sajtszósz készítésére, de
gratinírozáshoz, hamburgerekhez is használják.
Napjainkban
már a mi üzleteinkben is megvásárolhatjuk, ha egy kis
különlegességre vágyunk.
Hozzávalók
a szószhoz: 5 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 5 cikk fokhagyma,
csipetnyi chili, 5 dl tej, 25 dkg cheddar sajt, só, bors.
Elkészítése:
Egy közepes lábast felforrósítunk, beletesszük a vajat,
kavargatjuk, míg bugyborékolni kezd, ekkor hozzáadjuk a lisztet,
habverővel kavargatjuk, míg egyenletesen eloszlik a vajban.
Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a chilit, a habverővel
kavargatva rózsaszínre pirítjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a
tejet, folyamatosan kavargatva kezdjük besűríteni, sózzuk,
borsozzuk, amikor már kezd sűrűsödni hozzáadjuk a lereszelt
sajtot, pár perc alatt készre főzzük.
A
vöröslencse fasírthoz (kb
20 daabhoz)
:
40 dkg vöröslencse,
1 tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál liszt, 4 cikk
fokhagyma, só, bors, 5 dkg darált dió. 20
dkg
zsemlemorzsa a forgatáshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
A vöröslencsét bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük,
hozzáadjuk a tojást, a prézlit, a lisztet, az áttört fokhagymát,
a darált diót, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, 2 órát
a hűtőben pihentetjük, majd kisebb gombócokat formálunk, kissé
ellapítjuk, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban aranysárgára
sütjük.
A
vöröslencse fasírtot a sajtszósszal tálaljuk.
1 megjegyzés:
Jól néz ki :)
Megjegyzés küldése