Hozzávalók (4 – 5
személy részére): 60 dkg
csirkemell, 2 nagy fej fokhagyma, 4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis
zeller, 2 tojássárgája, 4 – 5 dl jó zsíros tejföl, só, bors, 1 evőkanál ecet,
szárított petrezselyem – és zellerzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A
csirkemellet kockákra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, fokhagymatörőn áttörjük.
A sárgarépát, petrezselymet, zellert meghámozzuk, kis lyukú reszelőn
lereszeljük. A csirkemellet a fokhagyma felével kevés olajon fehéredésig
pirítjuk, majd felöntjük kb 3 liter forró vízzel, sózzuk, puhára főzzük. A
lereszelt zöldségeket a megmaradt fokhagymával
kevés olajon, kis vizet töltve hozzá megpároljuk. Amikor a hús majdnem
puha hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket, borsozzuk, együtt készre főzzük. A két
tojássárgát csomómentesre kavarjuk a tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel a
leveshez adjuk, besűrítjük. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, a tetejét
megszórjuk petrezselyem – és zellerzölddel, a tűzről levéve ecettel
savanyítjuk.
Megjegyzés: Ezt a
levest hamis pacallevesnek is nevezik, hiszen állítólag egy radóci asszony találta
ki a férje számára, aki nem szerette a pacalt. Tejföl és csípős paprika
kötelező hozzá.
3 megjegyzés:
Nagyon jónak tűnik! Pacal nélkül pont tökéletes, mert azt nem szeretem. Érdekes hogy le kell reszelni a zöldséget, egyszer kipróbálom, kíváncsi vagyok rá.
Nagyon finomnak tűnik ! Egyszer ettem hasonlót , de ez szimpatikusabb ! :)
csipike, én sem szeretem a pacalt, azért készítem ezt. Azért jó benne a lereszelt zöldség, mert sűríti is a levest.
Marika, finom is nagyon :) Köszi :)
Megjegyzés küldése