Szintén pünkösdre készült ez a gyerekkori sütemény, amely ismét édesanyám kezét dicséri, én sosem tudnám olyan szép egyenletes téglalap alakúra nyújtani a lapokat. Köszönöm édesanyám :)
Hozzávalók (34x23 cm-es tepsihez): a tésztához: 30 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 4 evőkanál tej, 2 evőkanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna, pici só. A krémhez: 2, 5 dl tej, 2 evőkanál + 20 dkg cukor, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg margarin.
Elkészítése: A tésztához a cukrot és a tojássárgákat simára kavarjuk, hozzáadjuk a vajat, a mézet, a tejet, a kakaót, a sót, gőz fölött 5 percig kavargatjuk, amíg habosodni kezd. Amikor kihűlt hozzákeverünk 3 - 4 evőkanál lisztet, majd lisztezett munkalapra borítva hozzáadjuk a többi lisztet a szódabikarbónával elkeverve, összegyúrjuk, míg nyújtható tésztát kapunk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon, sütőpapírral bélelt tepsiben négy lapot sütünk.
A krémhez a tojást simára kavarjuk a liszttel, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot és a tejet, gőz fölött, folyamatosan kavargatva péppé főzzük. Amikor a pép kihűlt hozzáadjuk a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavart margarint. A lapokat összerakjuk a krémmel, egy éjszakát konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, majd szeleteljük.
6 megjegyzés:
Én sem tudok szép lapokat nyújtani, de le lehet vágni a széleket, így tökéletes téglalapot lehet varázsolni. :D
Tetszik ez a süti is, szép mutatós! :)
Az anyukák mindig ügyesek. :o) Jó neked, hogy van... Nagyon guszta sütemény!
Kipróbálós! Nagyon tetszik:))
A süti nevéről mindjárt gondoltam, hogy régi receptről lehet szó:-)
A lapokkal én is mindig szenvedek, hányszor összegyúrom és újra próbálkozok... ezért is sütök ritkán lapokból álló sütit.
Látom, nem vagyok egyedül a szenvedtető szeleteléssel! :) Csodás kis süti!
Szeretem az ilyen sütiket! Nálam a múltat idézi már a külleme is, anyukámat, nagymamámat...
Megjegyzés küldése