Ezt a süteményt még pünkösdre sütöttük édesanyámmal, nagyrészt az ő érdeme, nélküle nehezen készült volna el. Most készítettük életünkben először, édesanyám is, az ő régi süteményes füzetében találtuk, s úgy gondoltuk megéri kipróbálni. Igazi krémes sütemény, és nagyon, de nagyon finom. Diétázóknak (mint én :)) nem ajánlott! :)
Hozzávalók (34x 23 cm - es tepsihez): a tésztához: 9 tojásfehérje, 9 evőkanál víz, 8 evőkanál cukor, 9 tojássárgája, 9 evőkanál darált dió, 9 evőkanál liszt. A karamell sziruphoz: 30 dkg cukor, 6 - 7 evőkanál víz. A krémhez: 0, 5 liter tej, 5 evőkanál liszt, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor. A habhoz: 3 tojásfehérje, 9 evőkanál cukor. A tetejére a díszítéshez: néhány kocka csokoládé.
Elkészítése: A tésztához a tojásfehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a felvert habhoz, majd óvatosan hozzákeverjük a darált dióval elkevert lisztet. Piskótatésztához hasonló (tehát folyékony, krémszerű) masszát kapunk, amelyet három részre osztunk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon, sütőpapírral bélelt tepsiben három világos lapot sütünk. Vigyázzunk, mert a lapok is piskótaszerűek, törékenyek lesznek.
A karamell sziruphoz a cukrot megpergeljük (pirítjuk), felengedjük 6 - 7 evőkanál forró vízzel, 4 - 5 perc alatt sziruppá főzzük. Ezzel a karamell sziruppal bekenjük a kihűlt lapokat.
A krémhez a tojássárgákat simára kavarjuk a liszttel, majd hozzátöltjük a tejet és gőz fölött, folyamatosan kavargatva péppé főzzük. A vajat siHozzávalókmára kavarjuk a cukorral majd a kihűlt péphez adjuk. A lapokat összerakjuk az így elkészített krémmel.
A habhoz a tojásfehérjéből és a cukorból gőz felett habot verünk, a sütemény tetejére simítjuk. A csokoládét lereszeljük és a hab tetejére szórjuk. Az összerakás után néhány órára a hűtőbe tesszük, majd azután szeleteljük.
7 megjegyzés:
NÁlunk ez finom karamelles néven fut. Ritkán készül éppen cukrossága, krémessége miatt, de azért finom. :)
Katikám, ez kínzás kategória, ne is haragudj!:))) Fantasztikusan néz ki és milyen finom lehet! Most nyeltem egy nagyot és ez a fotó napokig a szemem előtt fog lebegni!:D
Ez nagyon finom süti! Nálunk ez családi kedvenc, régebben gyakran készült, mostanság egyre ritkábban. Mi simán karamellesnek hívjuk.
Még soha nem ettem ilyen sütit, de nagyon tetszik! Viszem a receptet és ahogy alkalom adódik el is készítettem! Köszi! :)
Még nem ettem ilyet, de ahogy nézem és olvasom, nagyon finom lehet! Szeretem a karamelles dolgokat, akár fagyi, akár krém, akár süti :-)
Ezt mek kell sütnöm, imádom a karamell ízét!
Imádjuk a karamellt minden formában.
Csodafinom lehetett ez a süti!
Megjegyzés küldése