Hozzávalók(2 befőttesüveghez): 2 kg (meghámozva 1, 6 kg )
kivi, 30 dkg cukor, 3 - 4 nagy bodzavirág, 1 – 2 evőkanál citromlé, késhegynyi
szalicil.
Elkészítése:
- Előkészítjük a kivit és a bodzavirágot.
- A kivit meghámozzuk, megmossuk, kimérjük a cukrot.
- A kivit kockákra vágjuk.
- A kockára vágott kivit meglocsoljuk a citromlével, egy lábosba helyezzük, hozzáöntünk kb 1 dl vizet, közepes lángon felforraljuk, majd egy cserepet helyezve alá, hogy oda ne égjen, folyamatosan kavargatva, bugyogtatva főzzük.
- Amikor a kivi megpuhult, majdnem egynemű masszává vált hozzáadjuk a cukrot, és 10 – 15 percig együtt főzzük tovább, míg a leve teljesen elfő.
- Az utolsó tíz percben beleállítjuk szárával felfelé, virágjával lefelé a bodzatányérokat, majd, ha eléggé átvette az ízét eltávolítjuk a bodzavirágokat.
- Amikor
a dzsem készen van (ezt úgy ellenőrízzük, hogy egy tányérra kiveszünk
néhány kanállal, ha kihülve megkocsonyásodik akkor jól van) forrón
üvegekbe töltjük. Az üvekeket fedő nélkül másnapig egy fehér lappal
lefödve állni hagyjuk, így bebőrözik a teteje a dzsemnek. Másnap kis
szalicilt hintünk a tetejükre, s fedővel lezárjuk.
Az kivi eléggé kényes gyümölcs, így nem árt a biztonság kedvéért 15 percig gőzölni.
2 megjegyzés:
Valóban nagyon különleges, és finom is lehet! Főleg egy finom keksszel :-)
Már maga a kividzsem is különleges, hát még bodzavirággal turbózva! :) Jól hangzik! :)
Megjegyzés küldése