Még mindig vannak kipróbálatlan fűszerek a Párom karácsonyi ajándékából, most került sorra a Tandoori masala, amely egy indiai fűszerkeverék. Tandoorinak hívják az indiai Pandzsáb egyik országrészét, innen származik ez a fűszerkeverék, amelyet szárnyasok és zöldségek fűszerezéséhez használnak.
Vendégeket vártam, és a Paradicsomos karalábéleves után gondoltam egy kis különlegességet is készítek, tetszett is a vendégeimnek, Apum nem volt oda érte, de hát ő csak a hagyományos dolgokat szereti, így nem vettem zokon tőle:)
A Tandoori masala a következő fűszereket tartalmazza a csomagolás szerint: só, koriander, görögszéna, kömény, fahéj, chili, feketebors, gyömbér, hagyma, fokhagyma, mustármag, babérlevél, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom.
Itt nálunk, Romániában nem láttam még ilyen tandoori masala fűszerkeveréket,. de helyettesíthető Garam masala fűszerkeverékkel, amelyet már nálunk is találni a nagyobb bevásárlóközpontokban.
Hozzávalók: 1 csirke a csontossa nélkül, 4 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, 2 evőkanál ecet, 2 kávéskanál Tandoori masala fűszerkeverék, 1, 5 dl joghurt, 5 evőkanál tej, 2 evőkanál tejszín, 2 evőkanál házi paradicsomlé, 1 citrom, 1 paradicsom: A körethez: 35 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés olaj, só.
Elkészítése: A csirkehúst megmossuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük. Abban az edényben amelyben az ételt el fogjuk készíteni összekeverjük a joghurtot, a tejet, a tejszínt a hagymával, a fokhagymával, sózzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a tandoori masalát, az ecetet. A csirkehúst hústűvel vagy villával kissé megszúrkáljuk, beleforgatjuk az elkészített keverékbe, és egy éjszakára, de legalább egy órára a hűtőbe tesszük pácolódni. Ezután lefedve, magas hőfokon, kb 20 percig főzzük, míg megpuhul, az utolsó öt percben levesszük a fedőt. A húsdarabokat kivesszük, a megmaradt szószhoz hozzáadjuk a paradicsomlét, és simára turmixoljuk. A húsdarabokat egy tűzálló tálba helyezzük, ráöntjük a szószt, elhelyezzük a húsokon a karikára vágott citromot és paradicsomot, előmelegített sütőben , grill fokozaton kissé megpirítjuk.
A körethez a rizset fehéredésig pirítjuk, felöntjük kb. 6 dl vízzel, sózzuk, alacsony lángon, lefödve puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet.
A húst a rizskörettel tálaljuk.
9 megjegyzés:
Ez finom lehet :) szívesen megkostólnám :)
Viszont ez a minden alkalommal felugró ablak nagyon idegesítő tud lenni. Remlem neked megéri.
Jól néz ki, én is szívesen megkóstolnám:-)
Az Indiai konyha nagyon izgalmas terület. tele finom és különleges fűszerekkel és ízekkel. Ettem már hasonlót, nagyon finom volt. Én Trollanyutól kaptam hasonló fűszereket.
Nekünk nagy kedvencünk:) Kész keveréket már rég nem vettem, mert mindegyiket telenyomják ételfestékkel. Megértem, hogy apukádnak nem jött be, elég más ízvilág, hozzá kell szokni:)
Nagyon guszta! ;-)
Bár Apukáddal értek egyet, nekem is túl erős fűszerezésű az indiai konyha. Ettől függetlenül kipróbálós vagyok vendégségben, mert mindent meg kell kóstolni, különben sosem tudom meg, hogy szeretem e vagy sem :-)
Nagyon finom lehet, nekem biztosan ízlene :)
martinelli, köszi:) Egyelőre hagyom így a megjegyzés ablakot, aztán meglátom még:)
HajniZoli, köszi:) Tetszene neked:)
Illéskrisz, én a Páromtól többféle indiai fűszert is kaptam,mindenik ízlik, szeretem a fűszeres ételeket:) Köszi:)
trollanyu, én a Páromtól kaptam a fűszert, én még ennek is örvendek, mert nálunk aztán semmi ilyesmit nem kapni, amúgy ahogy néztem jó minőségű fűszer, attól mondjuk lehet színezék benne, bár nem írja, s olyan gyakran nem is fogyasszuk, hogy ártson, reméljük:) Köszi:) Apumat már megszoktam így:)
csipike, természetesen én elfogadom őt is ahogy van, nem erőltetem, azért megkóstólta, dícséretére legyen mondva:) Én szeretem a fűszeres ételeket, de ahogy te mondod, embere vákogatja:) Köszi:)
Katalin, úgy látom te szeretsz kísérletezni az ízekkel, neked biztosan tetszene:) Köszi:)
Hű, ez finom lehet, nagyon megkóstolnám! :) Miért nem hívtál? :)
Sedith, következőre hívlak:) Kell talizzunk valamikor, szívesen adok neked a fűszereimből, rengeteg van, sosem fogynak el:)
Megjegyzés küldése