2013. augusztus 30., péntek

Ratatouille avagy francia lecsó

Életemben egyszer ettem ratatouille-t egy csíkszeredai étteremben, ízlett, de nekem egy kicsit túl száraznak tűnt. Elhatároztam, hogy egyszer otthon is kipróbálom, most került sor rá, szerintem finomabb lett sokkal, mint az éttermi. Nem tudom, hogy pontosan milyennek kell lennie, mert sosem ettem Franciaországban igazi francia lecsót, de nekem nagyon ízlett.


Hozzávalók (4 személyre): 2 hagyma, 1 piros és 1 zöld paprika, 2 kisebb cukkini héjastól, 1 nagyobb padlizsán, 2 nagyobb paradicsom, 3 cikk fokhagyma, ízlés szerint provencei fűszerkeverék, 1 kis szál zellerzöld, olaj.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, hosszában vékony szeletekre vágjuk. A paprikát csíkokra vágjuk. A padlizsánt (meghámozva) és a cukkinit (héjastól) nagyobb kockákra szeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a magját kinyomjuk, kockákra vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. A felforrósított olajon a hagymát rózsaszínre pirítjuk, majd sózzuk. Egy nagyobb serpenyőben minden hozzávalót, pici olajon külön - külön megpirítunk, majd a hagymás alaphoz adunk. legutoljára a paradicsomot tesszük hozzá a fokhagymával együtt, megszórjuk a provencei fűszerkeverékkel és a finomra aprított zellerzölddel, s még 10 percig együtt rotyogtatjuk. Kenyérrel tálaljuk.

9 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet! Egyszer én is főztem ratatouille-t, hasonlóan mint Te :) Nekünk is ízlett :)

Éva írta...

Még nem kóstoltam de szerintem biztos hogy ízlene ahogy olvasom a hozzávalókat!

Fernel írta...

Na, én világ életemben így főztem a lecsót, meg az anyám is, meg még a nagyanyám is, -talán pont ő hozta Medgyesről az úri háztól, ahol szolgálni volt, míg férjhez nem ment-,csak az internet korában jöttem rá, hogy én bizony ratatouille-t főzök lecsó helyett.
Annyi könnyebbséggel, hogy nem macerálom magam a külön-külön sütéssel, hanem puhulási sorrendbe kerül a serpenyőbe, és kis pici kockára vágott előfőzött krumpli kerül bele a végén.
Mostanában jóféle kolozsvári szalonnával indítom, és a paradicsomot mindig megnyúzom előtte. Gyerekkorom egyik borzalma az összekunkorodott paradicsomhéj.
Pont ugyanúgy néz ki az enyém is, mint a tied :D és nálunk tegnapelőtt volt tányéron :D

Hankka írta...

A hagyományos lecsót is szeretem, és a francia lecsó is nagyon finom! :) Guszta lett nagyon nálad! :)

trollanyu írta...

Istenien néz ki:) Mindenfajta lecsót szeretek, ezt is, igaz eredeti franciát még én sem ettem. Szép hétvégét kívánok:)

HajniZoli írta...

Egyszer készítettem itthon, de a család nem díjazta, így csak magamért többet nem főztem. Szerintem is finom :-)

Rosita Vargas írta...

Me encanta se ve muy rico mamá lo preparaba yo haré tu receta,saludos y abrazos

marisz57 írta...

A ratatouille-t imádjuk, ahogy mindenféle lecsót is. Nagyon gusztusosan néz ki!
Én a provanszi módra készültet szeretem legjobban, abba kis elősütött csirkehúst is szoktam tenni.

Kati írta...

Katalin, igaz, hogy finom, nekem nagyon ízlett, talán még jobban, mint a hagyományos:)Köszi:)

Éva, biztos vagyok benne:) Köszi:)

Fernel, akkor te márnem kellett megtanulnod:) Bár azt mondják a nagy különbség éppen az, hogy ők nem tesznek szalonnát bele:) A paradicsomot én is hámozom:)Köszi:)

Hankka, nálam is menő mindenik:) Köszi:)

Trollanyu, eredetit azt én sem, de amit készítettem ízlik nagyon:) Köszi:)

HajniZoli, hát a férfiak nálunk sem díjazták az üres zöldségeket:) De annál több maradt nekünk:) Köszi:)

Rosita Vargas, thank you:)

marisz57, na ki kell próbálnom csirkehússal is, hátha az jobban megfogja a férfiakat:) Köszi:)