A blini vagyis a kelt tésztából készített orosz palacsinta az orosz konyha egyik jellegzetes étele, amelynek különböző vallásos ünnepek étkezéseiben nagy szerepe van.
A hagyományos orosz blinit kétszer kelesztett tésztából sütötték.
Először elkészítették az alaptésztát, majd miután az megkelt, keverték
hozzá a további alkotórészeket, ezután újra pihentették és végül
kemencében sütötték ki. Az orosz konyha a blinit hagyományosan kaviárral tálalta, de a böjti időszakokban almával, dzsemekkel is fogyasztják.
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 3 dl tej, 4 tojás, 2 dkg élesztő, fél kávéskanál cukor, dzsem a tálaláshoz, pici olaj a sütéshez.
Elkészítése: 1, 5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgát elkeverjük a maradék 1, 5 dl tejjel. A tojásos tejbe beleszitáljuk a lisztet, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt. Meleg helyen, lefödve duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a megkelt és jól átkevert masszához forgatjuk. Palacsintasütő serpenyőben pici olajat forrósítunk, és egy merengetőkanál segítségével egyenként kisütjük benne a palacsintákat. Különböző dzsemekkel tálalhatjuk.
11 megjegyzés:
Igazán guszták lettek, nagyon jól néznek ki! :)
Szia Kati!
Érdeklődni szeretnék,hogy nálatok mikor jelent meg a Főzőiskola,mert nálunk nem lehet kapni :o)
Köszi :o)
Úúú mióta kiszeretném próbálni! Köszi, hogy eszembe juttattad:)
Ez gondolom jobban bejönne, mint az amerikai. Szombaton megsütöttem. Én sütőporosnak éreztem, a többiek túl tojásosnak:-) az nem jött be, de ez mivel kelesztett szerintem ízleni fog. Majd megmondom:-)
Nagyon jól néz ki:) Képzeld hétvégén én is ezt készítettem, csak másképp:)
Nagyon jó kis recept és kimondottan finom, nem beszélve arrol hogy milyen pehely könnyü is. Én picikéket szoktam késziteni, és elő ételnek, de a te módosod nagzon csábitó!
Én is sósat sütöttem belőle elsőre.. Talán kaviárral ha jól emlékszem. Igazi falatnyi harapnivalók... Guszta!
Gyerekkoromban mamám nagyon sokszor készítette ezt a finomságot, általában almásan! Nagyon finom:)) Én nem igen, mert az Amerikai a sláger nálunk:))
Nagyon jól néznek ki, sajnos még nem ettem ilyet :)
Én is sütöttem már blinit - túróval, cseresznyével - , fincsi volt! A Tied is annak néz ki! ;-)
Hankka, köszi:)
Rózsa,nálunk múlt hét elején jelent meg nálunk,de utánakérdezek,hogz ott kapható-e már nálatok.
Nyammm, szivesen nincs mit:)
HajniZoli, én az amerikait nem próbáltam még, de ez nagyon izlett. Majd szólj milyen lett, ha kipróbáltad:)
trollanyu,akkor tudod, hogy fincsi:)
Elisabeth, köszi, tényleg olyan könnyű, szellős a tésztája. Előételként is el fogom késziteni,mert cukor nélkül van,igy bármihez illik.
Illéskrisz, cukor ebben sincs, akár sós feltéttel is ehető, csak nekem nem volt kaviárom meg lazacom se:)
Böbe, akkor nagymamád ismerte már ezt a receptet. Azt olvastam, hogz böjtben az oroszok is készitették almával.
Katalin, próbáld ki, nagyon finom.
teller - cake, jajj azzal is isteni lehet, én most lebarbara dzsemmel tálaltam.
Megjegyzés küldése