Hozzávalók: 30 - 40 dkg tarka (fehér és gránát) szárazpaszuly, 4 - 5 maréknyi friss komló hajtás, 1 hagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, pirospaprika, ecet, csorrintásnyi olaj.
Elkészítése: a beáztatott paszulyt az apróra vágott hagymával bő vízben (kb. 3 l) főni tesszük. Amikor a paszuly már majdnem megpuhult megsózzuk, és hozzáadjuk a megmosott komló hajtásokat. Amíg a komló fő elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük fele tejjel, fele vízzel. Amikor a paszuly és a saláta is megpuhult, hozzákavarjuk a rántást, és hagyjuk ismét felfőni. A tűzről levéve ecettel savanyítjuk.
Megjegyzés: Füstölt disznóhúst, disznóbőrt, szalonnát is főzhetünk bele, azt egyszerre tesszük a paszullyal főni.
A megmosott komló. |
14 megjegyzés:
Mi salátás paszulylevest szoktunk készíteni :)
ÍGY VACSIRA PONT SZUPI :)
http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu
Nem ismerős a komló, salátával mindig nagymamám főzte. Tényleg, jól is jönne egy fazékkal:-)
Sosem hallottam még komló hajtásról. Azt sem tudtam hogy nézhet ki. Most látom. Mihez hasonlít az íze? A leves jól néz ki!
Salátásat szoktam,de komlót még soha nem ettem!
Viszont, gyermekként, vittek a sulival komlót szedni (még megvolt a régi, híres Ursus sörgyár!)kegyetlen munka volt!
martinelli, mint ahogy írtam is, mi is szoktuk főzni, egyik nagy tavaszi kedvencem a salátáspastuly:)
dzsajbi, hát nem éppen vacsorára ajánlom a paszulyleves, inkább ebédre, mert nehéz, laktató étel:) Isten hozott a blogomon, gyere hozzám máskor is, én is szétnéztem nálad:)
HajniZoli, a salátást is szoktuk készíteni:)
Illéskrisz, olyan zöld és komló íze van, sajna nem tudom elmagyarázni milyen íze van a komlónak, ezt meg kell kóstólni:)
Márti, sajnálom, hogy rossz emlékek fűznek hozzá. Ez a leves a komló friss hajtásaiból készül, amelyek csak éppen kibújtak a földből, falusi sövénykerítések, bokrok mellett, alatt szokott bújni:)
Nálatok már van komló? Hétvégén néztem, nem hajt-e még, de nem volt. Én is főzök minden évben komlólevest, babbal vagy csak úgy, füstölt hússal.Nagyon szeretem, de a gyerekek nem eszik meg, legfeljebb a levét.
Gerdi, nincs még nálunk sem, ez még a fagyasztóból van, tavaly szedtem, most került sorra:) De frissből is főzök majd:) Nagyon szeretjük.
Én ilyenről még nem is hallottam. Sörgyártáshoz kell, ennyi volt szerény tudásom eddig.
Rákerestem a neten, hogy mire is jó még a komló, így már tudom, hogy teát is készítenek belőle, altató, nyugtató és gyomorpanaszokra is jó. Akkor gondolom, utóbbi miatt kerül a babhoz, könnyebben emészthető.
Csipike, a teát azt hiszem a terméséből készítik, a leveshez, csak a földből még éppen kibújt hajtásai kellenek.
De jó, hogy lefagyasztható! Nem gondoltam rá, pedig sok mindent rakok el a mélyhűtőben. Eztán komlót is fogok, köszönöm az ötletet!
Köszi szépen Kati😘most szedtem és ki próbálom én is holnap, eddig még nem ettem, csak hallottam mindenkitől, de ma megláttam itt a kertek mögött és úgy döntöttem itt az ideje megkostolni😉
Ja és ahogy rákerestem a receptre ez az egyetlen találat, még jó hogy vagy😉😘
Szia Szende, örvendek, hogy kipróbálod és hogy segítségedre lehetek, majd írj, hogy milyen lett, hogy ízlett- e a végeredmény, nekünk egyik nagy tavaszi kedvencünk :)
Megjegyzés küldése