Dsida Jenő
Nagycsütörtök
Nem volt csatlakozás. Hat óra késést jeleztek,
s a fullatag sötétben hat órát üldögéltem
a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön.
Testem törött volt, és nehéz a lelkem,
mint ki sötétben titkos útnak indul
végzetes földön, csillagok szavára,
sors elől szökve, mégis, szembe sorssal,
s finom ideggel érzi messziről
nyomán lopódzó ellenségeit.
Az ablakon túl mozdonyok zörögtek.
A sűrű füst, mint roppant denevérszárny
legyintett arccul.
Tompa borzalom fogott el, mély állati félelem.
Körülnéztem. Szerettem volna
néhány szót váltani jó, meghitt emberekkel,
de nyirkos éj volt, és hideg sötét volt....
Péter aludt, János aludt, Jakab aludt,
Máté aludt, és mind aludtak....
Kövér csöppek indultak homlokomról,
és vigicsurogtak gyűrödt arcomon....
s a fullatag sötétben hat órát üldögéltem
a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön.
Testem törött volt, és nehéz a lelkem,
mint ki sötétben titkos útnak indul
végzetes földön, csillagok szavára,
sors elől szökve, mégis, szembe sorssal,
s finom ideggel érzi messziről
nyomán lopódzó ellenségeit.
Az ablakon túl mozdonyok zörögtek.
A sűrű füst, mint roppant denevérszárny
legyintett arccul.
Tompa borzalom fogott el, mély állati félelem.
Körülnéztem. Szerettem volna
néhány szót váltani jó, meghitt emberekkel,
de nyirkos éj volt, és hideg sötét volt....
Péter aludt, János aludt, Jakab aludt,
Máté aludt, és mind aludtak....
Kövér csöppek indultak homlokomról,
és vigicsurogtak gyűrödt arcomon....
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg teljes kőrlésű búzaliszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, fél kávéskanál só, 2 evőkanál aszalt paradicsomos olívaolaj; a töltelékhez: kb. 20 dkg aszalt paradicsomos pesto, 20 dkg mozzarella.
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A liszttel, a sóval, az olívaolajjal, az élesztős tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük a pestoval, ráreszeljük a mozzarellát, utána pedig szorosan feltekerjük. Éles késsel kb. 2 cm széles darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben, közepes lángon,10 - 13 perc alatt megsütjük.
Dsida Jenő
Nagycsütörtökön
A szél suhogva borzong
az olajfa lombokon.
A kanyargós úton, által az erdőn
tömöttsorú fáklyások jönnek.
Testemet ételül adtam,
véremet italul adtam,
könnyel mostam meg lábaitokat;
Mégis egyedül maradtam.
Hajnal-derengés borzong
a sötét lombokon.
Judás után, által az erdőn
sátánarcú fáklyások jönnek.
Testvéreim, tanítványaim!
Égignyúló kemény kereszten
tömöttsorú fáklyások jönnek.
Testemet ételül adtam,
véremet italul adtam,
könnyel mostam meg lábaitokat;
Mégis egyedül maradtam.
Hajnal-derengés borzong
a sötét lombokon.
Judás után, által az erdőn
sátánarcú fáklyások jönnek.
Testvéreim, tanítványaim!
Égignyúló kemény kereszten
holnap megölnek engem!
És ti alusztok, mélyen alusztok!
8 megjegyzés:
Ez a csiga nagyon finom lehet!
Dsida meg kedvenc!:)
Finomnak néznek ki a csiga-bigák és ismét sikerült a kedvenc vereseimből válogatni! :)
A pesto nem a kedvencem, de attól függetlenül nagyon szépek. Csak sajtosan jöhetne! :o)
A csigák nagyon guszták, nálunk is kelendő! A vers pedig csoda szép!
Nagyon jók lettek, én el tudom képzelni az ízét, mindenféle pestót szeretek. A versek is gyönyörűek.
Szépségesek! :)
Nagyon jók! :-)
Borga, bizony finom:) Nálam is egyik kedvenc:)
teller - cake, nagyon finomak voltak:) Örvendek, hogy tetszenek neked is a versek:)
Illéskrisz, neked csak sajttal küldöm akkor:) Köszi:)
Böbe, köszi, én is alig tudtam leállítani magam, hogy megmaradjak csak a kóstolónál:) Igaz, milyen szép versek?
trollanyu, köszi:) Én is szeretem a pestokat, a petrezselyem pestot is:) Örvendek, hogy tetszenek a versek is:)
Farci, köszi:)
HajniZoli, köszi:)
Megjegyzés küldése