2012. június 27., szerda

Karalábéleves húsgombóccal

A blogomon már szerepel egy Karalábéleves recept, egy hús nélküli változat, ami a mi családunkban hagyományos. A húsgombóccal készült karalábélevest a Párom édesanyjától tanultam, ő mindig így készíti.
Mindkét változat nagyon finom.



Hozzávalók:
  • 1 nagy vagy két kisebb karalábé
  • 1 hagyma
  • 2 - 3 sárgarépa
  • bors
  • 1 - 2 dl tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál liszt
a húsgombóchoz(a személyek számától függően)
  • 15 - 20 dkg darált disznóhús
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 tojás
  • bors
  • fűszerpaprika
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinsztelem. A karalábét és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem, és a hagymához adva kb. 10 percig együtt párolom. Közben fűszerezem sóval borssal. 10 perc után a levest felöntöm forró vízzel.
Elkészítem a húsgombócokat is, az összes hozzávalót jól elkeverve, összedolgozva.  Gombócokat formálok, és amikor a zöldségek már majdnem puhák a gombócot is a leveshez adom. Amire a zöldségek teljesen megpuhulnak, a gombóc is átfő.
A tojássárgáját csomómentesre keverem a liszttel, a tejföllel, felhígítom egy kis levessel, majd az egészet a leveshez öntöm, és le is veszem a tűzről.

10 megjegyzés:

teller-cake írta...

Gyönyörű a színe!!-kérnék egy tányérral... :-)

Erika írta...

Nagyon szeretem a levest is ,meg a húsgombócot is. Mifelénk nem nagyon lehet karalábét kapni:( Szívesen megfőzném, finom lehet!

Tiffanylda írta...

Ez tényleg nagyon finom lehet! A színe fenomenális, gondolom házi tojás került bele!:) Sajnos a karalábét nálunk csak nyersen eszi mindenki, magamnak meg nem főzök...
Elkészítettem ma a tengergyümis spagettimet, ahogy én szoktam. Jó ötletet adtál! Talán holnap felteszem.

Emi írta...

Tényleg csodás a színe:) Bár én is esetleg nyersen eszem meg a karalábét, de a húsgombócleveseket imádom. Kóstolásig elmennék szívesen:)

HajniZoli írta...

Finomem lehet a húsgombóccal. Eszembe nem jutott volna, hogy gombócokkal dúsítsam a karalábé levest. Nagyszerű!

Juci írta...

Sokan mellőzik a karalábét , nem tudom miért az ízéért illatáért?
Mi szeretjük nagyon, a húslevest sem tudom elképzelni nélküle.

mellissina2 írta...

Ez a karalábé leves nagyon finom lehet,guszta a tálalás,és a húsgombóc jó ötlet!

Panna írta...

A héten nálam is karalábé leves készült, bár a fotózást nem érte meg :)

Kati írta...

teller - cake, szívesen megkínálnálak:)

Kati írta...

Erika, igen olvastam nálad, hogy felétek nem nagyon van karalábé, hálistennek nálunk terem a kertben:)

Tiffanylda, nem csak a tojástól, hanem az olajon megpárolt sárgarépától is ilyen szép a színe. Igen, láttam nálad a tengeri gyümölcsös változatot:)

Emi, én is szeretem nyersen is, mint az almát, de levesnek is isteni, főleg így gombóccal.

HajniZoli, anyósomra menendőtől tanultam én is:)

Juci, én is szoktam a csorbába is tenni mikor van.

mellissina2, köszi:)

Panna, nyáron mi is gyakran készítjük.