Nagyon finom lett, legalábbis szerintem, bár a fiútestvérem még nem kóstólta, de majd megmondja, lett-e olyan finom, mint amit Svájcban evett. Szerintem igen:)
Hozzávalók:
- 14 nagyobb narancs, amelyből 1,30 kg tiszta narancshús jött ki
- 15 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak Gelfix Extra
- 1 naracs héjából néhány darabka a fehér rész nélkül
Elkészítés:
A narancsokat meleg vízben, szivaccsal alaposan megmostam, egynek a héjából néhány darabot a fehér rész nélkül levágtam. Ezután a narancsokat meghámoztam, cikkekre szedtem, és egy tál felett minden cikknek a vastagabbik feléről a hártyát levágtam, és a narancs húsát kiszedtem. Hát ez kb. jó 3 órát tartott nekem, sok türelem kell hozzá. De végül kijött 1,30 kg narancshús. Ezután a Gelfix tasakján található utasítás szerint, a Gelfixet összekavartam két evőkanál cukorral, hozzáadtam a narancshúshoz, hozzáadtam a narancshéjat is, és kavargatva felfőztem. Amikor főni kezdett hozzádtam a cukrot és a vaníliás cukrot, de nem a tasak utasításai szerint, mert ott 50 dkg cukrot ír egy kg gyümölcshöz, én csak 15 dkg cukrot tettem, mert így is nagyon édes volt a narancs. A hozzáadott cukorral kb. 5 - 6 percig még főztem, ekkor tányéron kipróbáltam, megkötött kihűlve a lekvár, így le is vettem és üvegekbe töltöttem. Szárazdunsztba tettem kihűlni. Azzal a három befőttes üveggel lett amit a képen láttok. Egy az édesanyáméké, egy a lánytestvéremé, egy pedig marad nekünk. Testvériesen elosztva, nem fog megromlani:)
A veder narancs:) |
19 megjegyzés:
Nagyon szép a színe, megkóstoltad közben? Az egyik blogon a múltkoriban olvastam hogy csinált lekvárt és nem ízlett ! Természetesen a recepttől is függ, majd a tesód ellenőrzi a minőséget!:-)) Fiú tesód nem kap?
Éppen most vettem a Spar-ba én is egy vödörrel akciós narancsot! Ráadásul Esztim tortájába bolti narancslekvárt használtam, közben azon gondolkoztam, kellene házilag csinálnom! Ezt az időzítést! :))) Nagyon szép színe lett, kíváncsi lennék az ízére, mert biztosan finom!! :)
Én is imádom!!!!! És milyen régen főztem... sőt, régebben főztem citruslekvárt is: grapefruit, narancs, mandarin, lime, citrom... hmmmm..... az is jó!!! Itt is van akció. Lehet, hogy kéne vennem?!
Köszönöm, hogy emlékeztettél. ÉS valóban: csodálatos a színe!!!!
Éva, persze megkóstóltam közbe:) Nekem nagyon ízlett:) Csak nincs mihez hasonlítsam, ezért mondtam, hogy a tesóm mondja meg, hogy jó-e, mert neki már van hasonlítási alapja. Mesinél láttad azt hiszem, de ő mondta is, hogy nem sikerült. Kap a fiútesóm is, mert ő még a szüleimmel lakik, így egy üveggel az övéké:)
Barbi, úgy látszik mindenhol akció van, nálunk a Kauflandban volt:) Szerintem nagyon finom a narancslekvár. Boltit nem tudom, mert nem ettem soha:)
horimarika, köszi, nálatok is akció?? Kipróbálom egyszer én is többféle citrusból:)
A színe, mint a nap:) Nagyon szeretjük, ha lesz itt is akció, akkor készítek majd:)
De gyönyörü! Bárcsak lenne türelmem a hártyát leszedegetni, akkor meg is csinálnám :D
Na pont egy ilyen veder narancsot vettem én is nemrég, de nekem nem jutott eszembe a lekvárfőzés. Mi megettük nagyrészét, a többit meg elajándékoztam. Biztos fincsi lehet a lekvár is belőle!
Nagyon szeretem a narancsot, szóval lehet ki is próbálom!
Nagyon jól néz ki.Én is kipróbálom,köszönöm az ötletet!
Rózsa
Nahát, hogy én miről maradtam le , már megint!:) Pedig nem is olyan rég , az Auchanban jártam, és a buszra várva, ugyanilyen vödrös naranccsal jött kifelé egy illető , csak néztem, hogy : " na ez rendesen bevásárolt!" :))) Hátha lesz még máskor is!:)
A lekvárod nagyon jól néz ki! Nővérem említette, hogy ő is készített, és nagyon finom. Lehet, hogy én is kipróbálom!
Múlt héten Lidl-ben, most Spar-ban akciós a sok narancs...
Narancslekvárt még nem főztem, itt az ideje.
Viszont kedden főztem kökénylekvárt (hétvégén lesz bejegyzés róla nálam), és maradt kb. egy kiló kökényem, lehet, hogy próbálok egy vegyes narancs-kökényt.
Gyönyörű színe van! Én is kacérkodom a recepttel, de még nem álltam neki. :)))
Nagyon jól mutat!
Hmmmm, finom lehet! Bonbonban is nagyon jó lehet! ;)
Harcoskáról van hírem, köszönöm, hogy érdeklődsz. Még mindig Spanyolországban vannak. A hónap végén tudják meg, hogy mikor műtik meg. Közben már szépen tanulgat enni, ismerkedik az ételekkel. Sok pozitív dolog törötént velük, mióta kimentek, de azért nem titok: nagyon nehéz a helyzetük! Olykor nagyon el vannak keseredve! :(
Csodaszép színe lett! Örülök, hogy jól sikerült neked is! :)
Régóta pályázom én is a narancslekvárra, lehet most sikerül annyira motiválnod, hogy rá is szánom magam :)
Ügyes vagy, Kati-szép szine van, és szépek a narancsok is. Nálunk itt Floridában most van a narancs szezon, csodálkozom hogy én még nem csináltam narancs lekvárt, pedig a mangó lekvárt minden nyáron, a mangó szezon idejében.
Gyönyörüen sikerült neked:DDD
trollanyu, munkás recept, de megéri:)
Bors and Pepper, bizony az nekem is próbára tette az idegeimet:)
Angi Angéla, a többit mi is megettük, de most kipróbálhattam a lekvárt is:)
Lilla, kicsit türelemjáték, de a végeredmény kárpótol:)
Rózsaműhelye-2010, szívesen, nincs mit, örvendek, hogy tetszik:)
Marika, igen néha van jó ötletük is a hipermarketeknek, bár biztos így is fognak rajzunk, de nem árt azért a népnek a gyümölcs:)
horimarika, jó lehetett a termés valahol:)
netuddki, láttam a kökénylekvárt, az se semmi munka, szerintem jó párosítás lenne, majd számolj be az eredményről:)
Csilla, igen napfényszínű:)
Jutka, köszi:)
Szilabi, köszönöm a választ Harcoskáról, szorítok nekik így távolról is:)
egycsipet, mégegyszer köszi:)
Panna, de jó lenne, ha a gyerkőcöket is ilyen könnyen tudnám motiválni a tanulásra:)
Elisabeth, köszi, az a mangólekvár igazán finom lehet:)
Megjegyzés küldése