A kardamom új szerelem nálam, először a horimarikától nyert Egér a levesben könyvben olvastam róla, majd az egyik hipermarketben találtam is őrölt kardamomot, amelyet kipróbáltam ebben a kekszben, és ahogy írtam muffinban is. Mindenkinek tetszett, picit hasonlít az íze a citromfűhöz, de sokkal - sokkal intenzívebb.
Az alapreceptet ezen a blogon találtam, remélem az írója nem haragszik meg, hogy kölcsönvettem:)
Fahéjas - aszalt almás keksz |
Mazsolás - kardamomos keksz. |
Szintén mazsolás - kardamomos. |
Hozzávalók az alaprecepthez:
- 13 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 30 dkg liszt
- pici só
- 5 dkg aszalt alma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- 1 tojás
- kevés kristálycukor
Elkészítés:
Én két adagot készítettem, egyikbe tettem a fahéjat és az aszalt almát, a másikba a mazsolát és a kardamomot.
A vajat habosra kevertem a cukorral, a csipetnyi sóval és a fahéjjal/kardamommal. Hozzáadtam a tojást és az apróra vágott aszalt almát/mazsolát egészben.Végül a lisztet is belekevertem a mixer segítségével. A tésztából gombócot formáztam és hűvös helyen 1 órát pihentettem. A tésztából ezután tetszőleges formákat vágtam ki. A kardamomosból gomb formákat is készítettem. A fahéjas adagnak a tetejét megkentem felvert tojással, és megszórtam kristálycukorral. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. Zárt dobozban sokáig elállnak.
5 megjegyzés:
Nagyon klassz mindegyik kekszed:) Én nagyon szeretem a kardamomot, nem csak süteményekhez. Érdekes íze van, más fűszerekkel kombinálva is jó.
Ötletes, és változatos...nálunk most a gyömbér a nagymenő:)
Nagyon guszták a kekszeid! :)
Ezt a kardamomos kekszet úgy érzem, hogy ki kell majd próbálnom! :)
trollanyu, köszi, egyelőre csak sütikbe próbáltam.
babette, azt én is szeretném kipróbálni, de eddig valahogy féltem tőle.:)
Flóra, köszi.
Panna, ezt neked találtam ki, szeretni fogod:))
Megjegyzés küldése