2011. december 13., kedd

Majdnem frankfurti leves

Már nagyon rég ki szerettem volna próbálni a frankfurti levest, de mindig úgy esett, hogy kelkáposzta sosem volt itthon, egyszerűen azért, mert itt nálunk nem árulnak, csak Marosvásárhelyen tudnék venni. Most is így volt, viszont volt a fagyasztóban egy jó maréknyi előfőzött kelbimbóm, ezt tettem végül bele a levesbe. Ezzel is nagyon jellegzetes ízű leves született.




Hozzávalók:
  • 3 - 4 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 kicsi zeller
  • 2 krumpli
  • 4 kisebb szál disznóhúsból készült virsli
  • 1 maréknyi kelbimbó
  • 2 babérlevél
  • 1 szál zellerzöld
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • 1 hagyma
  • 3 evőkanál házi ételízesítő
  • bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • pici olaj
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, a lángról levéve hozzáadtam a pirospaprikát, a karikára vágott zöldségeket, a krumpli kivételével, vizzel felöntve főni tettem. Amikor a leves felforrt hozzáadtam a házi ételízesítőt, sót, babérlevelet, zellerzöldet. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadtam a kockára vágott krumplit és a kelbimbót is. Közben a virslit karikákra vágtam, pici olajon megpirítottam és a kész leveshez adtam, egyet így is buzzintottam rajta, majd a tűzről levéve besűrítettem a liszttel elkavart tejföllel. Végül kevés borssal fűszereztem, és a tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet szórtam.

7 megjegyzés:

horimarika írta...

Én sokszor csinálom kelbimbóval. Nekem nagyon ízlik. Egyébként hasonlóan készítem. Bár a buzzintást eddig nem csináltam :)) Vagy igen? :))) Szeretem, ha új szavakat tanulok.

Petra írta...

A kelbimbó nem a kedvencem, de ezt megkóstolnám. :)

trollanyu írta...

Már próbáltam én is fagyasztott kelbimbóval és nagyon finom, az is elég karakteres zöldség:)Nem hallottam még én sem a buzzintást, nekem viccesen hangzik:)

Hobbychef írta...

Biztos finom volt így is, kelkáposzta nélkül. Egyébként az igazi frankfurti levesben általában nincs kelkáposzta.
Ha van kedved, nézd meg az ezzel kapcsolatos bejegyzésem:
http://eshobbychef.blogspot.com/search?q=Igazi+frankfurti

Roza írta...

Ez nagyon finom lett, az biztos! Én eddig mindig kelbimbóval készítettem. A receptemben is úgy van. Pedig a munkahelyemen anno a konyhafőnök egy mesterszakács volt, és ő is kelbimbóval készítette. Ő pedig csak tudott valamit:)

Panna írta...

Finom lehet így is, egyszer lehet kipróbálom kelbimbóval, bár én ezt a zöldséget annyira nem szeretem... de ki tudja.

Kati írta...

horimarikaí, a buzzintás szót arra mondjuk, amikor újra felfőzzük a levest, miután eresztéket vagy rántást tettönk bele, és csak éppen addig hagyjuk amíg gyöngyözni kezd:)

Petra, nekem se a kedvencem, de a levessel talál:)

trollanyú, akkor új szavakat is tanultok tőlem:))

Hobbychef, köszi, megnéztem:)

Roza, akkor ezután is így készítem:)

Panna, én sem vagyok oda a kelbimbóért, de a levessel harmonizál az íze:)