Hozzávalók:
- 2 1/4 csésze liszt
- 1 evőkanál cukor
- fél kávéskanál só
- 3/4 csésze vaj darabolva(én margarint használtam)
- kb 2/3 csésze hideg víz
- kb 1 kg alma lereszelve
- 2 evőkanál fahéj
- 6 - 7 evőkanál cukor(ízlés szerint)
- 1 karamell puding
A lisztet összekevertem a cukorral és a sóval, majd hozzáadtam a darabokra vágott margarint, és az újjaimmal morzsásra dolgoztam a liszttel. Ekkor hozzáadtam a vizet amíg a tészta összeállt. A tésztát kétfelé vettem, fólába csomagoltam, és fél órára a hűtőbe tettem, de egy óráig is lehet hagyni. Közben elkészítettem a tölteléket: a megmosott almákat meghámoztam, a párom a nagylyukú reszelőn lereszelte nekem, hozzáadtam a fahéjat, a pudingport, a cukrot, és amíg a tészta pihent ezt is állni hagytam.
Az egyik tésztát kinyújtottam, belehelyeztem a picit kiolajazott formába, megtöltöttem a töltelékkel, kinyújtottam a másik tésztát is, ráhelyeztem a tetejére, a széleit összecsíptem, hogy jól zárjon. Megkentem egy kevés tejjel, és megszórtam kristálycukorral. Mindkét tésztából kicsíptem egy keveset, kinyújtottam, és formákat vágtam ki belőle, ezzel diszítettem a pitét. Végül 4 csíkban meg is vágtam a pite tetejét.
Annamari szerint akkor van kész, mikor a tészta aranybarnára pirul, és a töltelék kibugyog a vágásokon. Így is tettem, előmelegített sütőben, alacsony lángon nekem 1 óra 15 perc alatt készült el. Kihűlve vágjuk csak fel, mert ha nem a töltelék kifolyik belőle.
Annyit mondhatok, hogy nagyon - nagyon finom.:)
20 megjegyzés:
Nyámi.. csak legyen már végre pite sütőm...
Hm nagyon fincsi es nagyon jol nez ki!
Ez egy igazi pite!
Tele jó sok almával. Nyammmy!
Nagyon guszta lett! Jó vastagon az almával ez igen, biztosan ízlett a párodnak!
Guszta nagyon!
Nagyon szép lett, kívül- belül. :)
Nagyon szépséges lett:) A díszítés is szuper, látom igyekszel kihasználni a piteformát:)
Nagyon gusztusos lett, és milyen trükkös a töltelékbe az a karamellpuding. Biztosan nagyon finom is. :)
A piteformádért továbbra is odavagyok.
Nagyon jól néz ki, igazi őszi hangulatú az almával és a fahéjjal!
A pitetál újra akcióban! Nagyon guszta, imádom a vastag töltelékes pitéket, legyen bármilyen gyümölcsből! :)
Nagyon guszta, és olyan szépen díszítetted. Látszik a tölteléken, hogy nagyon finom. Most csorog a nyálam.:)
Hu de szep piteformad van!!!! Nagyon finom lehet az almas pite, mar erzem is a szajamban az izet :-)))).
Nagyon szép lett a pitéd, főleg a teteje. Biztos nagyon finom volt, mert az alma-fahéj együtt csak az lehet.
Hú, de szép lett!!!! Nemcsak a piteforma bájos, de a pite is :)
Imádom az almás sütiket. Guszta,nagyon szépen feldíszítetted a tetejét!:)
Gyömyörü almás pite. A tészta szépen sikerült. Guszta, és finom. Látom jó hasznát veszed a pite formáddal!
Örülök, hogy ízlett :) meg fogom valamikor sütni almával is, szerintem a tél folyamán (tegnap a húgommal sütöttünk egy almást, meg is jött a kedvem mindenféle almássütikhez)... holnapra viszont vendégvárónak lemon curd tart fog készülni, ugyancsak vajatészta-aljjal... ahhoz is jó szolgálatot tesz a piteforma, ha kedved lenne hozzá :)
Panna, én is sokat vártam a formára:)
Adela Zilahi, köszönöm:)
Juci, bizony tettem bele almát bőségesen.
Éva, az egész családnak nagyon tetszett.
Edó,Csilla, köszi:)
trollanyu, igen, jól látod, most igyekszem használnbi, ha már megvan:)
Petra, az eredeti receptben keményítő volt, de én életemben nem használtam keményítőt, azt sem tudom, hogy néz ki, és gondoltam így az íze is finomabb lesz.
Katucikonyha, igen, tényleg őszies:)
egycsipet, én most kezdek beletanulni a pite sütésbe:)
Gizi, köszönöm, gondoltam feldobom egy kis díszítéssel:)
Reka, köszi:)
Katalin, igen, finom volt, köszi a dicsérő szavakat:)
Bors and Pepper, köszi:)
Aleda, igyekeztem, hogy szép legyen:)
Elisabeth, köszi, igyekszem beletanulni a használatába:)
Annamari, neked ha kedved lesz hozzá, esetleg tedd közzé a lemon curd-os torta receptjét, sőt akár a fotóját, egy poszt erejéig. Már sok helyen láttam, hogy dicsérték, te már készítetted többször?
Nagyon guszta, és szépséges a tálalása!
Kreatív konyha, köszi:)
Megjegyzés küldése