2011. augusztus 24., szerda

Zöldséges - sonkás galette

Már több blogon is láttam galettét, édeset meg sósat is, az enyémhez az ihletet az Édes és Keserű blog írója adta, annyira ínycsiklandó volt a saját galettéjéről készített fotója, hogy muszály volt kipróbálnom. Ezúton is köszönöm Veronikának, aki egyébként profi fotós is. A galette tölteléke más lett mint nála, mert gombám nem volt itthon.






Hozzávalók:
a tésztához
  • 20 dkg liszt
  • csipetnyi só(ízlés szerint)
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál hideg víz
a töltelékhez
  • 25 dkg tehénturó(nálam házi készítésű)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál tejföl
  • bors
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 6 karika tök
  • 2 szelet sonka
  • 4 szelet paprikás szalámi
  • 1 szelet füstölt sajt.
a kenéshez
  • 1 tojás
  • pici olívaolaj

Elkészítés:
A lisztet összekavartam a sóval, majd elmorzsoltam a vajjal. Ezután hozzáadtam a joghurtot és a vizet, és ezekkel jól összegyúrtam. Konyharuhával letakarva 1 órára a hűtőbe tettem pihenni.
 A tehéntúrót simára kavartam a tejföllel, majd hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a kis kockákra vágott sajtot
 Az 1 óra elteltével a tésztát kettőbe vágtam, és két kerek lapot nyújtottam belőle. A közepüket megkentem a tehéntúrós masszával, a szélein 2 centis peremet hagytam üresen. A masszára elhelyeztem a zöldségszeleteket és a sonkát meg a szalámit, majd a tészta peremét egymásra hajtogattam.
A tésztát megkentem a felvert tojással, pici olívaolajat csurgattam rá, és előmelegített sütőben 20 - 25 perc alatt megsütöttem.

10 megjegyzés:

Adela Zilahi írta...

Nagyon jol nez ki, ez finom lehet!

María írta...

Finom lehetett!!

trollanyu írta...

Istenien néznek ki:) Sósat még nem ettem, ki kéne próbálnom.

csipike írta...

Ügyes vagy! Az ízek nagyon jól harmonizálnak, szinte érzem az ízt a számban ;-)
Még én sem sütöttem, csak láttam a többi blogban.

Vicuska írta...

Én is kedvelem a különböző töltésű galette csodákat! Ezt is! :)

Márti írta...

Nagyon guszták! már rég szemezek én is a galettével.

Petra írta...

Nagyon jól néznek ki. A töltelék is finom. :))))

Katalin írta...

Nagyon guszta, szépen kidíszítetted a tetejét, biztos finom is volt.

Panna írta...

Hú, ez nagyon guszta. Még sosem sütöttem, de lehet hogy engem meg Te fogsz megihletni :))

Kati írta...

Adela Zilahi, nagyon finom, én is most tanultam, azóta már készítettem egy adaggal még.

Mária, bizony, az volt.:)

trollanyu, én meg édeset nem ettem, azt kellene kipróbálnom.

csipike, köszönöm, próbáld ki, mert egyszerű az elkészítése, és nagyon finom.

Vicuska, köszi, majd még kipróbálom más töltelékekkel is.

Márti, bizony megéri kipróbálni.

Petra, köszi.:)

Katalin, igen, finom volt a sok zöldség rajta, amit egy picit megpirultak.

Panna, örvendek, ha én ihletlek meg.:)