2014. április 23., szerda

Vajban sült növendékmáj puliszkával

Borjúmájhoz nehéz hozzájutni, de növendékmájat hozzáférhető áron kaphatunk, és így elkészítve, nagyon, de nagyon finom, legalábbis azok számára, akik szeretik a májat.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 50 dkg növendékmáj, 15 dkg vaj, só, bors, kis csokor petrezselyem és kapor, 30 - 35 dkg kukoricaliszt (természetesen ez a liszttől is függ), 1 teáskanál só.
Elkészítése: A növendékmájat  megmossuk, megtörölgetjük, szép szeletekre vágjuk, a felforrósított vajon, alacsony lángon mindkét oldalán megsütjük, amíg a beleszúrt fogvájó nyomán, a májból nem jön ki véres lé.
Kb. 1 liter vizet főni teszünk, hozzáadjuk a sót, amikor felforrt sugárban beleöntjük az átszitált, finomra őrölt kukoricalisztet, 10 – 13 percig hagyjuk fedő nélkül főni, nem kavarjuk meg, majd a víz nagyrészét leöntjük, és az edényt a tüzön tartva, a puliszkakeverővel addig kavarjuk, amíg teljesen sima, összeálló massza lesz, és leválik a keverőről. Közben ha szükség van rá, a leöntött vízből, amelyet melegen kell tartani, lehet önteni a puliszkához. Mikor kész, vízbe mártott fakanállal a puliszkát leválasztjuk az edény faláról, kis tüzön tartjuk még néhány percig, azután megvizezett deszkára borítjuk.
Egyben, szép kereken kell megmaradnia, mint a tortának. Feszesre húzott, erős cérnával vágjuk szeletekre.
A májat megszórjuk a finomra aprított fűszerekkel, a puliszkával, friss salátával tálaljuk.

5 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól hangzik a recept. Szívesen megkóstolnám, nagyon guszta!

Hankka írta...

Nagyon nehéz borjúmájhoz jutni - legalábbis nekem -, pedig nagyon guszta és jól hangzik a recept, finom lehet! :)

Unknown írta...

Szia Kati , elkészítettem Húsvétra a Pácolt fürjtojást,köszönöm az ötletet nagy sikert aratott :)
Üdv.Rózsa

Blogkonyha írta...

Én nagyon kedvelem a májat, nagyon gusztának tűnik. Növendék májról még nem hallottam...

Kati írta...

Éva, finom is volt, hamar elfogyott:) Köszi:)

Hankka, ez sem teljesen borjúmáj, ahhoz nálunk is ritkán lehet hozzájutni, azért írtam, hogy növendék, már idősebb, nagyobb borjú mája.Köszi:)

Rózsa, jó, hogy eszembe jutattad, én is el kell készítsem újra, mert nagyon finom volt:) Örvendek, hogy nektek is ízlett:) Köszi a visszajelzést, mindig jó hallani, tudni, hogy kipróbáltatok vmit s ízlett, jól sikerült:)

Illéskrisz, nálunk növendéknek mondják az olyan borjút, ami már nem szopósborjú, tehát már idősebb. Köszi:)