2013. július 16., kedd

Kajszibarack fagylalt

 Elkészült életem első főzött fagyija. A recept alapja Gergely Éva Erdélyi ízek című könyvéből származik, de saját ízlésünkre alakítva. Nincs fagyikészítő gépem, így csak egyszerűen a fagyasztóban készült, de annyira finom lett, hogy a család ebéd helyett csak ezt nyalogatta a nagy melegben. Hétvégére készítem a következő adagot az biztos, csak a változatosság kedvéért más gyümölccsel.
Ezt a finom fagyit szeretném vinni Hankka blogszülinapi bulijába, egy nagy - nagy adaggal, hogy minden bulizó kedvére fogyassza a kánikulában:) Hankka, kívánok innen is Boldog Blogszülinapot, még sok - sok  finom receptet ésérdeklődő, sütő/főző olvasót:)


Hozzávalók: 0, 5 liter házi tej, 20 dkg cukor, 1,5 evőkanál vaníliaízű pudingpor, 4 tojássárgája, 1 dl házi kajszibarack dzsem.
Elkészítése: A tejet 1 dl híján a cukorral felforraljuk. A megmaradt 1 dl tejben feloldjuk a pudingport, hozzákavarjuk a felforralt tejhez, levesszük a tűzről. A tojássárgákat egy másik edényben jól elhabarjuk, és vékony sugárban hozzákeverjük a forró pudingos tejet. Ekkor visszatesszük a tűzre, s folyamatos kavargatás mellett puding sűrűségűre főzzük. Hideg vízzel teli edénybe állítva kihűtjük, és egy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. 2 óra fagyasztás után hozzákeverjük a dzsemet, így fagyasztjuk tovább. Ha nincs időnk kavargatni (mint nekem:)) egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.

10 megjegyzés:

Okki írta...

Még nem készítettem főzött fagyit én sem, de ez a barackos igen igen csábító. :)

Böbe írta...

Nincsen fagyi gépem, én is mindig így készítem! Már gyűlik a sok finomság a bulira:)))

Éva írta...

Nagyon finom lehet még én sem készítettem ezzel a technikával de nagyon tetszik. Ha viszed a buliba akkor majd megkóstolom mert én is megyek:-)) Már megsütöttem amit viszek, ott találkozunk !!

Katalin írta...

Finom lehetett a fagyid! Mi is csináltunk házi fagyikat, egy hétig otthon voltam Édesapámnál, ott készítettünk négy félét is :)

HajniZoli írta...

Ehhez hasonlatosan készítettem sztracsatella fagyit, holnap megmutatom:-) fincsi lehet így barackosan is, kipróbálós:-)

Gerdi írta...

Alig várom Hankka kerti partiját, hogy ehessek a fagyidból:-))) Jó sokat készíts:-)

Illéskrisz Konyhája írta...

Biztos nem ez lesz az utolsó főzött fagyid. Nagyon finom lehetett... Elkanalazgatnám én is ma délelőtt, úgy is kevés páciensem jön ma...

Gabriella konyhája írta...

De jó ez a kép, nagyon tetszik a fagyi recept is. Hu, most jól is esne... :P

Hankka írta...

Kati, nagyon köszönöm, te voltál a legügyesebb, elsőként "érkeztél"! :) Főzött fagyit még én sem készítettem, de nagyon-nagyon finom lehet, ki is fogom próbálni! :)

Kati írta...

Okki, igaz? Én is tervezem az ismétlést belőle:)

Böbe, fagyigép nélkül is el lehet készíteni, hátha majd egyszer arra is lesz pénzem:) A buliban tényleg sok finomság lesz:) Köszi:)

Éva láttam már, hogy te mit hozol, én meg abból nassolok:) Próbáld ki a főzött fagyit, nagyon egyszerű, s variálható ezer féle képpen:)

Katalin, bizony láttam nálad a négy féle fagyit, meg is kívántam:)

HajniZoli, láttam nálad is a sztracsatelle fagyit, azt is megkívántam, s a fagyiformáidat is:) Köszi:)

Gerdi, oké, sokat viszek:) S te pedig valami finom sütit hozzál:)

Illéskrisz, bizony nem az utolsó, már azóta készítettem meggyeset és csokisat, most meg cirtomosat és citromfüvest kért apum:)

Gabriella konyhája, köszi:) Most nekem is jól esne:)

Hankka, nincs mit:) Szeretek pontos lenni:) Próbáld ki nagyon egyszerű s finom, s az ízesítést is lehet variálni:) Boldog Blogszülinapot itt is:)