2024. augusztus 26., hétfő

Csíkos tallér (II.)

 Mutatós és finom keksz :) Nagy adag lesz belőle :)



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg szoba hőmérsékletű vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál darált dió, pici só.
Elkészítése: A hozzávalókat a kakaó kivételével összegyúrjuk, két cipót formálunk. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport és a darált diót, a másikba a vaníliás cukrot. Mindkét cipót kettőbe vágjuk. Először egy fehér majd egy barna lapot egyforma nagyságúra nyújtunk, majd a nyújtófa segítségével a barnát a fehérre helyezzük, és szorosan feltekerjük. Ugyanezt megismételjük a másik két cipóval, csak most a fehér lapot helyezzük a barnára. Kb egy fél órát a hűtőben pihentetjük, amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk. A tallérokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük távol egymástól, mert nőni fognak,180 fokra előmelegített sütőben, 10 - 15 perc alatt készre sütjük.


2024. augusztus 25., vasárnap

Kakaós skót vajaskeksz ( Kakaós shorthbread)

Egy egyszerű mégis nagyszerű keksz, szétomlik az ember szájában. :)


Hozzávalók: 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj, 6 dkg cukor, 32 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor,2 teáskanál vanília kivonat, pici só.
Elkészítése:A hozzávalókat egy nagyobb tálban gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk, majd két részre osztjuk, fóliába csavarjuk, 4 órát a hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve 10 percig szobahőmérsékleten tartjuk, majd óvatosan téglalap alakúra nyújtjuk, majd éles késsel kisebb téglalapokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól nagy távolságra helyezzük, mert nőni fognak, aegy villa hátával mintázzuk, 180 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt készre sütjük, még melegen megszórjuk kristálycukorral, hagyjuk kihűlni, s csak utána vesszük ki a tepsiből, mert melegen nagyon törékenyek.

Megjegyzés: Ha nem kimondottan téglalap alakú kekszeket szeretnénk, akkor a következő módon járhatunk el: Az asztal vagy gyúródeszka felületére egymásra három réteg műanyag fóliát simítunk, a tésztát henger alakúra formázzuk a fólián, majd a kekszszalámihoz hasonlóan szorosan a fóliába csavarjuk. Min 4 órát a hűtőben pihentetjük. Ezután a fóliát eltávolítjuk, a hengert kb fél cm átmérőjű körökké felszeleteljük, és a fennt leírt módon sütjük.