Az idén a mi vidékünkön rengeteg meggy termett, nagymamámék kertjében is annyi volt, hogy húzta le az ágakat. Sajnáltuk, hogy tönkremenjen, ezért rengeteget feldolgoztunk, nagymamám még ajándékozott is el, sajnos még így is maradt a fákon, de hát a madaraknak is kell:)
Anyummal kb 8 kosár meggyet dolgoztunk fel, készült befőtt, meggydzsem, nyers meggydzsem, meggylikőr, került a fagyasztóba magostól meg kimagolva egyaránt.
Ma a második adag meggydzsemet főztük, abból vettem el kb. 1 litret, három kis üvegre valót, amit 85 % -os keserű csokival ízesítettem, hát valami mennyei lett:)
Tehát ez a finom meggydzsem pont úgy készül mint az egyszerű meggydzsem, csak a végén hozzákavarjuk a kockára vágott csokit:)
Hozzávalók: 1, 5 - 2 kg meggy, 50 dkg cukor (lehet többet is tenni, a meggy savanyúságától függ), pici citromsó, 8 dkg 85 % - os keserű csokoládé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: Az érett meggyet megtisztítjuk, 3 - 4 léből átmossuk,
lecsurgatjuk. Ezután kimagoljuk, húsdarálón ledaráljuk, közepers lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadjuk a cukrot, addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik. Nem
szabad leve maradjon. Közben folyamatosan kavargatjuk.
Amikor a dzsem készen van (ezt úgy ellenőrízzük, hogy egy tányérra
kiveszünk néhány kanállal, ha kihülve megkocsonyásodik akkor jól van)hozzákavarjuka kockára vágott csokoládét,
forrón üvegekbe töltjük. Az üvekeket fedő nélkül másnapig egy fehér
lappal lefödve állni hagyjuk, így bebőrözik a teteje a dzsemnek. Másnap
kis szalicilt hintünk a tetejükre, s fedővel lezárjuk.
A meggy is eléggé kényes gyümölcs, így nem árt a biztonság kedvéért 15 percig gőzölni.
12 megjegyzés:
Készültem az idén, hogy kipróbálom ezt a csokis változatot, de elhúztunk nyaralni:-) nem tudom mire hazamegyek lesz-e még meggy.
Szép a fotód is!
Hogy te micsoda finomságokat találsz ki!!!!!!Nyami!És gyönyörűek a tányérjaid,poharaid is!!!!
Ez finom lehet :)
Én is most lettem készen a meggy eltevésével, felénk is volt bőven! Ez a csokis változat is szuper,szeretem:))
Tegnap nálunk is cseresznye és meggy volt "terítéken" :)
Igaz, a csoki kimaradt belőle! No, majd legközelebb ...
No, ezt jövőre kipróbálom, idén már leszedtük, be is főztem a meggyet. :)
HajniZoli, megmondom őszinténa meggymagolás elől én is elhúztam volna nyaralni, meg egyébként is kívánkozok én is, aztán nem tudom lesz-e belőle valami az idén. Köszi:)
Mammka, nem saját ötlet, van már rá példa a neten, igaz keserűcsokival nem láttam:)A tányérka, pohár az édesanyámé, az iskolai találkozóikra mindig ilyet kaptak (10, 20, 30 éves találkozó), amúgy kézzel festett kerámiák, s egz druszám Kádár Katalin kerámiafestő készített.
martinelli, finom bizony:) Köszi:)
Böbe,az csak jó, bár én nagyon meguntam a meggymagolást:)
Farci, nálunk se az egész adagba került, csak három kis üvegbe:)
Patrícia, jövőre is jók az ötletek:)
Ez isteni lehet. Idén már nem tudom elkészíteni, mert lakók lettek a meggyben, pedig nálunk is rengeteg termés volt, de jövőre ki nem hagyom. Csodásak a képeid, rácsodálkoztam.
Jó sok meggyet dolgoztatok fel, nem semmi munka lehetett! :) De megérte, nagyon finom dolgokat készítettek, ez a csokis dzsem is különösen jó lehet! :)
Nagyon finom lehet így csokival, ha még valahol tudok olcsón venni meggyet kipróbálom. Nagyon guszta!
Tavaly én is nagyot debütáltam vele :)
Nea, köszi:) Nálunk is rengeteg meggy termett, de nem volt lakója szerencsére, pedig bio meggy volt, abban az értelemben, hogy nagymamámék kertjében termett, évek óta nem voltak permetezve a fák:) Nem fogod megbánni, ha kipróbálod, az biztos:)
Hankka, tényleg összesen vagy 8 kosárral dolgoztunk fel, felét édesanyám, a másik felébe én is be tudtam segíteni:) Nagyon finom ez a csokis meggydzsem, már el is képzeltem egy sütibe:) Köszi:)
Éva, hátha még találsy, mert nagyon finom, csak jó minőségű csoki kell hozzá:) Köszi:)
Márti, ugye, el voltak ragadtatva tőle?:)
Megjegyzés küldése