Étteremben többször is ettünk ilyet, de itthon még sosem készítettem, ez az első alkalom. De nagyon - nagyon finom. Én is puliszkával(receptjét megtaláljátok ITT ) tálaltam, a tojás most elmaradt.
Hozzávalók:
- 1 csirkemell
- 30 dkg csirkemáj, nálam ez most kimaradt helyette borjúhús (növendékhús) került bele
- 30 dkg disznócomb
- 4 - 5 db gomba
- 1 hagyma
- 4 cikk fokhagyma
- 2 nagyobb paradicsom(vagy sűrített paradicsom)
- petrezselyemzöld
- só
- bors
- kevés olaj
A hagymát apróra vágtam, és kevés olajon megdinszteltem, rátettem az apróra vágott fokhagymát és a meghámozott, felszeletelt paradicsomot. A disznóhúst és a borjúhúst kockákra vágtam, és a hagymás alapra tettem, fűszereztem. Amikor a ezek a húsok nagyjából megpuhultak hozzáadtam a szintén kockára vágott csirkemellet, és a gombát. Amikor elkészült petrezselyemzölddel kell megszórni, amit én most elfelejtettem:)
Annyi megjegyzésem lenne a recepthez, hogy elbírna több hagymát és paradicsomot is, mondjuk még 3 - 3 darabot, hogy sokkal zaftosabb legyen.
20 megjegyzés:
Kedves Kati! A puliszka receptjét elküldenéd nekem? Gondolom, megfelelő alternatíva lehet ezek szerint a zsemlyegombóc helyett...
Finom lehet, de mi az a növendékhús?
Kati drága én is a puliszka receptjét kérem,nagyon jól néz ki,és képtelen vagyok jól elkészíteni!!! Köszi!!!!Fincsi ebéd volt,vagy vacsora mindegy!Hozzá a kovi ubim, isteni lett volna!!!!
Krealady, elküldtem az email cimedre, de a bejegyzésbe is beirtam utólag a linket.
Erdőkóstoló, bocsi, javitottam, helyesbitettem:borjúhús, nálunk nevezik növendékhúsnak:)
mellissina2, kerestem az email cimed, hogy átküldjem a receptet, de nem találtam meg, de utólag beirtam a szövegbe a linket, és ide is bemásolom a receptet:
Hozzávalók:
1 liter víz
30 - 35 dkg kukoricaliszt(természetesen ez a liszttől is függ)
1 kiskanál só
Elkészítés:
Puliszkát készíthetünk eresztve és kavarva. Én megvallom őszintén, hogy eddig csak eresztett puliszkát készítettem, mert jobban szeretem ha egy kicsit lágyabb a puliszka.
Az eresztett puliszkához a lobogó forró vízbe sugárban beleengedem a kukoricalisztet, közben habverővel állandóan kevergetem, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az edényt picit lefödöm, és egészen alacsony lángon tartom még néhány percet, amíg a kukoricaliszt megfő és besűrűsödik. Majd még néhány percig levéve a lángról állni hagyom, majd kiborítom, vagy tetszés szerint kiveszek a puliszkából.
A kavart puliszkához a finomra őrőlt lisztet át kell szitálni, s amikor a sós víz lobogva forr, hirtelen beleönteni a kukoricalisztet. Néhány percig hagyni kell gőzölődni, majd a víz nagyrészét leönteni, és az edényt a tüzön tartva, a puliszkakeverővel addig kavarni, amíg teljesen sima, összeálló massza lesz, és leválik a keverőről. Közben ha szükség van rá, a leöntött vízből, amelyet melegen kell tartani, lehet önteni a puliszkához. Mikor kész, vízbe mártott fakanállal a puliszkát le kell választani az edény faláról, kis tüzön tartani még néhány percig, azután megvizezett deszkára borítani.
Egyben, szép kereken kell megmaradnia, mint a tortának. Feszesre húzott, erős cérnával vágták régebb szeletekre.
Köszi másolom is,most akkor majd kiírom az e-mail címem a blogomra.
Végig néztem a receptjeid a kapros mézig,majd onnan folytatom,nagyon ügyes és szorgaslmas vagy,és láttam a cikked is.majd ki nagyítom és elolvasom!
Mégegyszer köszönöm!!!Szép napot!!
Ja és szépek a virágaid!!
Szivesen, és köszi:)
Kati!
Nekem inkább egy kupa jó puliszkalisztet küldj, a mailemet tudod :D, itt nem kapok normálisat. Hüpp- hüpp!
Hamár :D
Na, igen, a puliszkakeverő fa- ami nem egy fakanál- is megérne egy misét. Majd megöröklöm az anyáét, a puliszkás fazékkal együtt. Remélem, még jó sokáig nem jutok hozzá az örökségemhez :D
Addig jó lesz az eresztett puliszka is.
Ja, a puliszkaliszt jöhet fénypostán is, nyitom az ablakot.
Hú, jó gazdag étel! Jól lehet lakni vele rendesen! Én lecsapok a csirkemellre stipi-stopi :)
Jól néz ki és biztosan finom is ez a tochitura /ami tulajdonképpen vagdalékot esetleg darálékot jelent/nem úgy mint ahogy régen esett meg velem . Még az átkosban , a '80-as években történt hogy Nagyváradon , a Félix fürdőn nyaraltunk és a kantinban étkeztünk . Befelé menet kérdezem az egyik kijövő román komától hogy mi a menü ? Azt feleli hogy : tochitura ,csak néztünk egymásra a feleségemmel ahogy a románok mondani szokták : ca la felul trei !/román szólás-mondás ,értelme: néztünk mint a moziban/Aztán hamarosan kiderült hogy mi az a tochitura,nem volt más mint pépesre főtt rizs nyomokban valamiféle darálékkal ,/mindent bele szőröstől,bőröstől /feltehetően valamilyen maradékhússal keverve .No ahhoz képest ez az étel valamicskét fejlődött , vagy visszatértek az eredeti recepthez ,amelyik már híján volt az útmutatásoknak !
Igazán gazdag és laktató étel. Olyan guszta, hogy csorog a nyálam már a látványától is. A puliszkát meg különösen szeretem.:)
Még én sem főztem, de a család férfi tagjai biztosan díjaznák. Jó lakató! Recept mentve:)
Hú, jó kis vegyes húsos étel. Igazi ragadozóknak való!! Én inkább krumplival enném.
Pont most határoztam el, hogy most már én is készítek puliszkát... Annyira jó kis étel lehet:)
Finom lehet!
Jó kis szaftos étek! Megenném most rögtön, mert ma még nem ettem...:o)
Hűűű de imádom! Mindkettőt. Gyerekkoromban nagymamám mindig rézüstben főzte a puliszkát, olyan keményre, hogy kiborította és cérnával felkockázta. A tejes puliszka most is nála a legfinomabb:)
Fernel, küldenék lisztet szívesen:)Hát a puliszkakeverő fa az tényleg nem fakanál, de én sem vagyok jóban vele. Jó nekem az eresztett puliszka is:)
Bors and Pepper, igazi férfiaknak való étel, én is a csirkehúst és a gombát vadásztam benne:)
Az amatőr hagyományőrző, igen annak utánanéztem, hogy vagdalékot jelent,vagyis saját zsírjában kisütött húsdarabokat. Hogy mennyire autentikus a recept nem tudom, de nem csak nyomokban tartalmaz húst az biztos:)
Gizi, köszi, puliszka jöhet bármikor nálunk is:)
HajniZoli, kaszásnak való étel, ahogy mondják nálunk:)
Mária, a te ragadozóid díjaznák szerintem:) Krumplival is finom szerintem, de puliszkával hagyományos:)
Roza, és a puliszka nagyon ajánlott cukorbetegeknek kenyér helyett.
Panna, finom is, bár te tudom főzelékpárti vagy:)
Illéskrisz, azért ne koplalj:)
Emi, hát igen, nagyapám is olyan kemény , kiborítható puliszkát főzött mindig. Hideg tejjel én is imádom, jó hogy emlegetted, eszembe jutott, de rég nem ettem úgy.
Kati, nagyszerű receptet hoztál, prezentáltál nekünk!!!!
Megjegyzés küldése