Nem is tudom miért nem készítettem eddig kaporszószt, mert nagyon, de nagyon finom. Édesanyám nem szokott készíteni, így történhetett, hogy én sem kóstóltam soha. De ezután többször fogok készíteni.
Hozzávalók:
a kaporszószhoz
- egy jó nagy csokor friss, zöld kapor
- 2 dl tejszín
- fél dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- só
- 1 nagyobb szál csípős kolbász
- fél kg krumpli
- személyenként három fürjtojás
A kaporszósz: a kaprot alaposan megmostam, lecsepegtettem, és apróra vágtam. A lisztet világosra pirítottam az olajban, ebben megforgattam a kaprot, és feltöltöttem a tejszínnel, valamint a tejjel, és megsóztam. Folyamatos kavargatás mellett besűrítettem, kiforraltam.
A körethez a krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőztem, majd meghántottam, és kockákra vágtam. A kolbászt kevés olajban megsütöttem, és ugyancsak a kolbász zsírjában a fürjtojásokat is megsütöttem tükörtojásnak.
A még meleg, megsózott krumplival, a kolbásszal, és a fürjtojással tálaltam a kaporszószt hidegen. Mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána:)
17 megjegyzés:
Mi is nagyon szeretjük a kaporszószt.
Odavagyok a fürjtojásaidért:))
Nagyon nagyon klassz recept! Jövő héten beiktatom, meg a hajában sült tojást is!:)))
Úh, de finom, és milyen egyszerű hozzávalók! Szuper ebéd!
Nagyon guszta. Fürj tenyésztéssel is foglakozol, hogy ennyi fürjtojásos kaját készítesz? Itt rém drága a boltban, le sem merem venni a polcról.
Misoda fogás!! Csorog a nyálam!
Ó ez igen finom lehetett! Nagyon guszta!
Nagyon szeretem a kaporszószt, és olyan csodásan tálaltad, hogy megtudnám enni az egészet. Kíváncsian várom, hogyan tartósítottad a kaprot. Én leszoktam fagyasztani, és így egész évben használhatom.
Na ez már nem bíííííroooom !!! Imádom a kaporszószt, ha lehetne egész nyáron azt ennék, de csakis és egyedül sült szalonnával :)
Örvendek, hogy nektek is tetszik a kaporszósz!
Én is gyakran készítem mostanában.
Mi is nagyon szeretjük, nemrégen volt megint.
Már a blogra is beírtam egyszer régebben.
Még hidegen is szeretem. :-)
A kaporszósz nagyon finom!
Egy kérés: Ha esetleg piacon jársz felétek és éppen fényképezőgép is van nálad. Fotóznál egyet nekem és mindenkinek. Feltennél egy fotót blogodra a mostanában már biztosan termő erdei szamóca kicsi nagy és hatalmas halmairól, amit Erdélyben sokfelé árulnak. Olyan fantasztikus látvány, az apró illatos gyümölcs kosarakban, kis ládákban, kupacokban. Felénk ilyet nem látni. Kis erdőkóstolás legalább képben! üdv. Andrea
Jujj, nagyon szeretem a kaprot. Tavaly tárkonyszósz készült a töltött karalábéra, de idén kipróbálom a kaprosat. Köszönöm!
Mónika, köszi:) Én is:)
Babette, örvendek, hogy tetszik:) Finom is attól függetlenül, hogy egyszerű.
Illéskrisz, köszi:)
Csilla, nem, nem foglalkozom fürjtenyésztéssel:) Fiútesóm hozza nekem, neki egyik kollegája foglalkozik vele, 8 vagy 9 lej a 24 darabos doboz, néha megengedjük magunknak:)
Anazar,Éva, köszi:)
Gizi, köszi:) Eddig én is fagyasztottam, de most kipróbálom másként is:)
Viki, jó ötletet adtál:) De a sós főtt krumplival, és a sült gombával is tökéletes páros a kaporszósz.:)
Juci, ezután én is többször fogom, csak olyan gyorsan elvénül a kapor a kertben.
Nelli, igen, láttam nálad is bizony a múlt héten azt hiszem, a főtt krumpli ötlete tőled származik:)
Erdőkóstoló, köszi:)
Szívesen készítenék neked fotót a szamócáról, de én Nyárádszeredai vagyok, Marosvásárhely mellett, és nálunk nem terem meg a szamóca, így nem is árulják a piacon. Gyergyó és Csíkszereda vidékén lehet látni a piacokon ha jól tudom, és az utak mellett a romák árulják. Megkérem ha gondolod Alízt, a Fakanálforgató tollforgató blog íróját, náluk árulnak szerintem:)
Kata,én még a tárkonyszószt nem próbáltam, de jó, hogy mondod:) Karalábéval szerintem is tökéletes lesz a kaporszósz.
Kedves Kata! Köszönöm, azt gondoltam egyszerűbb és többfelé árulják. Tavaly láttam, már nem is emlékszem, hol, Kolozsváron vagy Nagyváradon, hogy milyen sokan árulják az vad szamócát. Imádom a piacokat és még plusz élmény volt a sok szamóca. Sajnos nem fotóztam. Hát, ha valaki egyszer fotózna, szívesen látnám, de nem mindenáron...
köszönettel
Andrea
Kedves Andrea, Alíz elvállalta a fotókészítést:) Csak még várni kell vele mert kb egy hónap múlva kezd érni az erdei szamóca.
Hű, micsoda finomságok vannak nálad most is! :)
Kaporszószt még én sem ettem, de ki fogom próbálni! :)
Megjegyzés küldése