"Hozzávalók: 3 liter tej, 3 marék petrezselyemzöldje, 1-1,5 marék zellerzöldje, 1-2 szál csombord.
Elkészítése: A 3 liter tejből (nem lehet pasztőrizált!) 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel.
Üvegbe teszünk, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, 3-4 héten át mindennap megkavarjuk, reggel is és este is. Kb. négy hét múltával, amikor citrom-savanyú, próbaként egy kis pohárnyit felfőzünk, ha nem megy össze, akkor kész. A tejet főzni tesszük, beleadjuk a kb. 3 marék őrölt/apróra vágott petrezselyemzöldjét, és a kb. másfél marék őrölt/apróra vágott zellerzöldjét, valamint 1-2 szál csombordot. Folytonos kavarás mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűrű lekvárszerű lesz. Kúp alakúra formálva megszárítjuk. A kész húslevesbe, amelybe már belefőttek a hússal töltött „tésztafülek”, megreszelve belefőzzük. Ízlés szerint tejföllel kevert tojássárgájával egészítjük ki, amit csak tálaláskor tesszük a forró levesbe. Készítési ideje augusztus, szeptember." A leírás INNEN van.
A pontosítás miatt beírom a Gergely Éva könyvében megtalálható elkészítési módot is, mert Alíz szólt, hogy eredetileg rézüstben főzik a churutot, úgy lesz a legfinomabb.
"Churut(hurut) készítése:
Hozzávalók:3 liter zsíros, lehetőleg házi tej, 3 összmarék petrezselyemzöld, 1 összmarék zellerzöld, két szál csombor.
Augusztus - szeptemberben készítjük, amikor bőséges a zöldfűszer, számításba véve azt, hogy a tejet 3 - 4 hétig érlelni kell. A tejmennyiség felét felforraljuk, langyosra hűtjük, összekeverjük a nyers tejjel, uborkásüvegbe töltjük és gézzel lekötjük. Langyos helyen 3 - 4 hétig érleljük, minden nap legalább egyszer kavarva. Ha közben savó jönne fel a tetejére, azt letöltjük.3 hét után próbát főzünk: kis edényben egy ujjnyit felforralunk a tejből, s ha nem megy össze, hanem csak szép simán forr s a szaga citromsavanyú, a tej ki van érve.
A tejet főni tesszük rézedényben, ha ez nincs, akkor hibátlan zománcú edényben. Relforraljuk a csomborral, néhány percig főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezalatt a petrezszelyem- és zellerzöldet húsdarálón ledaráljuk. A csombort kivesszük a tejből, beletesszük a darált zöldlevelet és ismét tűzre téve, lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű lesz, mint a szilvalekvár. Hagyjuk kihűlni, majd egy - egy kanál masszát véve, tenyerünkkel kúpokat formálunk az anyagból, amelyeket deszkára állítunk száradni. Szárítás közben eleinte naponta átrakjuk más deszkára, közben le is fektetjük, hogy a kúpok talpa is száradjon. A szárítást a kamra legszellősebb részén, gézzel letakarva végezzük. Amikor a churut kopogósra, reszelhetővé száradt, vászonzacskóba rakjuk és kamrában felakasztjuk. Évekig eláll. Amikor használjuk, az aprólyukú reszelőn lereszeljük."
A pontosítás miatt beírom a Gergely Éva könyvében megtalálható elkészítési módot is, mert Alíz szólt, hogy eredetileg rézüstben főzik a churutot, úgy lesz a legfinomabb.
"Churut(hurut) készítése:
Hozzávalók:3 liter zsíros, lehetőleg házi tej, 3 összmarék petrezselyemzöld, 1 összmarék zellerzöld, két szál csombor.
Augusztus - szeptemberben készítjük, amikor bőséges a zöldfűszer, számításba véve azt, hogy a tejet 3 - 4 hétig érlelni kell. A tejmennyiség felét felforraljuk, langyosra hűtjük, összekeverjük a nyers tejjel, uborkásüvegbe töltjük és gézzel lekötjük. Langyos helyen 3 - 4 hétig érleljük, minden nap legalább egyszer kavarva. Ha közben savó jönne fel a tetejére, azt letöltjük.3 hét után próbát főzünk: kis edényben egy ujjnyit felforralunk a tejből, s ha nem megy össze, hanem csak szép simán forr s a szaga citromsavanyú, a tej ki van érve.
A tejet főni tesszük rézedényben, ha ez nincs, akkor hibátlan zománcú edényben. Relforraljuk a csomborral, néhány percig főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezalatt a petrezszelyem- és zellerzöldet húsdarálón ledaráljuk. A csombort kivesszük a tejből, beletesszük a darált zöldlevelet és ismét tűzre téve, lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű lesz, mint a szilvalekvár. Hagyjuk kihűlni, majd egy - egy kanál masszát véve, tenyerünkkel kúpokat formálunk az anyagból, amelyeket deszkára állítunk száradni. Szárítás közben eleinte naponta átrakjuk más deszkára, közben le is fektetjük, hogy a kúpok talpa is száradjon. A szárítást a kamra legszellősebb részén, gézzel letakarva végezzük. Amikor a churut kopogósra, reszelhetővé száradt, vászonzacskóba rakjuk és kamrában felakasztjuk. Évekig eláll. Amikor használjuk, az aprólyukú reszelőn lereszeljük."
A churuthoz tehát kerestem egy receptet, hogy kipróbálhassam, és hol máshol találhattam ilyet, mint Gergely Éva: Erdélyi ízek című szakácskönyvében.
Nagyon finom, érdekes ízvilágú leves kerekedett belőle, még megmaradt egy kúp churutom, azzal kipróbálok valamilyen más levest is.
A konyharuhát pedig Mesitől kaptam ajándékba, és Szilabi hímezte. |
Hozzávalók:
- 1 kisebb darab orjacsont
- 2 - 3 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 1 hagyma
- 2 - 3 szelet szárított gomba(ez nálam kimaradt ,mert ilyenem nem volt)
- száraz széles laska vagy kagylótészta(nálam nem éppen kagyló:))
- 1 dl tejföl
- 1 kúp churut
- só
- bors
Az orjacsontot megmosva hideg vízben főni tettem, amikor felfőtt leszedtem a habját, és hozzáadtam egy fej hagymát egészben, valamint a sót. Amikor a csonton a hús majdnem megpuhult hozzáadtam a hosszú csíkokra vágott zöldséget, és azt is puhára főztem. A megfőtt húst leválasztottam a csontról és darabokra vágtam. Ezután beletettem a laskát, amikor az is megpuhult, a tejfölt elkevertem a churuttal, és egy kis levessel, amíg teljesen felhígult, és a leveshez adtam. Legvégül megszórtam borssal.
18 megjegyzés:
Hmm, de finom lehet ez a leves!
Nekem is volt eredeti churutom, még anno Alíztól kaptam. És az ősszel én is készítettem néhány kúpnyit. Látod, el is felejtettem feltenni a blogra. Ezt a leírást én is olvastam valamikor, de végül a saját fejem után mentem. Az állaga nem olyan lett, mint az eredetinek - de ez az én hibámból történt - az íze viszont egy és ugyanaz.:)
Gratulálok a huruttal való próbálkozásodhoz. Ha receptet keresel hurutos leveshez, nálam kettőt is találsz. http://fakanalforgato.blogspot.com/2011/10/hurutos-laskaleves-az-ormeny-leves.html
http://fakanalforgato.blogspot.com/2011/03/angadzsaborleves.html
Nagyon izgalmas recept.
Még nem hallottam a churutról,de tetszik
kifogom próbálni:))
Érdekes dolog lehet ez a churut! Még soha nem hallottam róla!
Köszi az ismertetést, még soha nem hallottam a churutról. A levesed viszont nagyon guszta, szívesen megkóstolnám.
Még én sem hallottam a churutról, de biztosan nagyon finom ez a leves! Nagyon szép a konyharuhád! :)
Nagyon különleges lehet ez a leves:) Sajnos még nem volt szerencsém kóstolni churutos ételt, nagyon kíváncsi lennék.
Hát, te aztán nagyon értesz az Erdélyi különleges finomságokhoz! Nagyon guszta, és finom!
Egy kis pontosítás: Gyergyószentmiklóson két néni készít hurutot, de egyik sem örmény származású, legalábbis nem tartják magukat annak. Mindkettőt ismerem személyesen. A másik dolog: az internetről idézett hurut-készítés leírása pontatlan, van néhány apróság, amit érdemes betartani a hurut készítésénél és itt nincs leírva. Például az igazi hurutot rézüstben főzik és ennek a kezdetekben én sem tulajdonítottam különösebb jelentőséget, egészen addig míg meg nem tapasztaltam személyesen. Vagyis a két néni közül az egyik rézüstben főzi, a másik nem, eleinte csak attól vettem hurutot, amelyik nem rézüstben főzi, mert ő van kint állandóan a piacon. Aztán megkóstoltam a másik néni hurutját is - aki soha nem megy ki a piacra - és megbizonyosodtam róla, hogy ég és föld a különbség a két hurut között. Az sem véletlen, hogy nem megy ki vele a piacra, háztól elhordják az egészet, annyit nem tud készíteni, hogy el ne fogyjon. :)
Nagyon finom lehet ez a leves, és a konyharuhán is nagyon szép a hímzés!
sedith, akkor te ügyes vagy ma már készítettél saját kezűleg is churutot:)
Alíz, köszi a pontosítást, én azért írtam, hogy örmény származású néni készítette, mert nekem ezt írta Zsuzsa.
Igazad van természetesen, megnéztem Gergely Éva könyvében is, ott is azt írja, hogy rézüstben főzik. Be is gépelem a bejegyzésbe az ő leírását is, most azért használtam a rövidebbet a netről, mivel nem én készítettem a churutot, csak meg akartam mutatni az olvasóknak érdekességként, hogy hogyan is készül.
Jámborné Budai Mónika, örvendek, hogy tetszik, a churutkészítés nem egyszerű dolog, ahogy én is olvastam, de ha majd kipróbálod, mutasd meg milyen lett.
Bors and Pepper, akkor már érdemes volt beírnom, így te is megismerted:)
Gizi, szívesen, Alíznál olvashatsz arról is milyen igazi őrmény levest készítenek a churuttal.
Panna, köszi, azért is írtam be, mert sokan nem ismerik, eddig én is csak hallottam róla, amíg Zsuzsa meg nem ajándékozott vele.
trollanyu, hátha egyszer sikerül megkóstólnod:)
Elisabeth, nem mindenikhez értek olyan nagyon, de igyekszem tanulni.
Katalin, ha majd még Erdélyben, Gyergyó felé kirándultok, kóstóljátok meg a vele készült angadzsaborlevest.
Valamikor ettem, finom!
KÉSZ!!! :D
http://martyhobby.blogspot.com/2012/01/jatek-konyvajanloval-multbol-es.html
Már Alíznál megkönnyeztem e finom levest, gyerekkoromban ettem utoljára, a nagyi főzte. Finom!!!
Márti, megkérlek, hogy a blogszülinapo, játékos bejegyzéshez is írd oda, hogy kész, hogy még véletlenül se, nehogy kifelejtselek:) Köszi:)
Juci, örvendek, hogy szép emlékeket ébresztett fel benned:)
Még sosem hallottam churutról, örülök, hogy új dologra leltem Nálad! ;)
És annak is tiszta szívből örülök, hogy viszontlátom a munkámat, mert így arra a következtetésre jutottam, hogy valóban tetszik Neked! ;)
Szilabi, még szép, hogy tetszik, mert csodaszép, és mert szívből készítetted, és még sosem volt konyharuhám a blogom nevével:)
Nagyon érdekes ez a churut :) Sosem hallottam még róla. Egy picit macerának tűnik elkészíteni, de lehet, hogy egyszer rászánom magam.
Én minden ünnepen készítem ezt a levest, (a churutot én készítem) Szamosújváron tanultam.
8 fő részére:
- 1 kg marhafelsár (később vadast készítek belőle)
- vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa,zeller,karalábé,paprika,paradicsom,hagyma)a zöldségből köretet vagy francia salátát készitek.
- 1/4 kg fínomra darált marhahús
- 1/4 kg finomra darált sertéshús
- 1 db churut lereszelve
- 1 kis pohár tejfől
- só, bors
- 20 dkg hosszúmetélt
A megfőzött húslevest leszűröm, a darálthúsokat összekverem, sózom, borsozom és vöröshagymát reszelek bele (1 kis fej) kis gombocokat csinálok és a leszürt levesbe belefőzöm. Lereszelem a churutot összekeverem a tejföllel és belefőzöm a levesbe 2-3 perc. Tálaláskor mellékelem a kifőzött hosszúmetéltet.
Megjegyzés küldése