Ilyen likör még biztos készül a jövőben is nálunk.
Hozzávalók:
- 20 db. zölddió
- 7 dl szilvapálinka
- 1 szál vanília
- 5 szem szegfűszeg
- 30 dkg cukor
- 2 dl víz
A zölddiókat megmostam, és kesztyűs kézzel négybe vágtam, és egy szélesebb szájú űdítős üveg aljára szórtam, majd felöntöttem tiszta erdélyi szilvapálinkával. Bedugaszoltam, és hetente egyszer - kétszer felrázva a konyhaasztalon érleltem egy hónapig, mert ott a nap is érte, és világos helyen volt.
Egy hónap érlelés után hozzáadtam a vaníliát és a szegfűszeget, és tovább érleltem, szintén néha felrázogatva több mint egy hónapig, mert közbejött a nyaralás.
Az összesen két és fél hónapi érlelés után sűrű vásznon(használaton kívüli párnahuzat) átszűrtem.
A cukorból és a vízből szirupot főztem, és ezt hozzáadtam a párlathoz, jól összekevertem, és üvegbe öntöttem. Sajnos most csak ilyen üvegem van hozzá amit a képen láttok.
Azt is olvastam valahol, hogy 3 - 4 héten belül lerakódnak az üveg aljára a dióból és a fűszerekből fennmaradt részecskék, és ekkor érdemes a likőrt gumicsővel lefejteni egy másik üvegbe, én is azt teszem ha sikerül. Ahogy már írtam a magyarországi vendégeket kínáltuk meg belőle, de elhatároztam, hogy a többit jól elrejtem, hogy megmaradjon karácsonyra.
A beáztatás utáni napon. |
Kb. egy héttel a beáztatás után. |
12 megjegyzés:
Nagyon különleges lehet!
Biztos nagyon finom lett, ha elteszel még karácsonyra is!
Akkor ezek szerint nagyon finom lehet, ha úgy kell elrejteni :)) hihi
Gyönyörű tiszta. :)))
Nagyon felcsigázott. Ki kell próbálnom egyszer. :)))
Idén ellazáskodtam, de jövőre mindenképpen rakok el likőrt is, befőttet is, alig várom hogy nekem is legyen, biztosan nagyon finom, emlékszem a nagymamámnál mindig volt, persze likőrt nem kaptam de a befőtt is nagyon finom, azt kóstoltam:-)
A pálinka, az kell :)
Nagyon finom lehet ez a likőr:) Engem is felcsigázott, bár szinte egyáltalán nem iszom, ezt megkóstolnám.
Van egy nagy diófánk, és valamelyik blogon láttam a zölddió likőr elkészítésének módját. Akkor sajnos nem került rá sor, és most látva a Tiédet, nagyon bánom ezt. :( Na de jövőre!!!! ;)
Nagyon szép lett a likőröd, talán jövőre én is megpróbálkozok vele.
Angi Angéla, az biztos, hogy ilyen különleges ízű likört még nem kóstóltam eddig.
Éva, Karácsonyra hagyom ezt a finomságot, hogy a családot ezzel köszönthessük mikor nálunk vacsoráznak.
Panna, igen, mert közben is lesznek még ünnepek, vendégek, ilyenkor szoktunk csak italt elővenni, de ezt Karácsonyra tartogatom, és remélem addig még érik és mégfinomabb lesz.
Petra, ezt érdemes kipróbálni.
Anikó, befőttet még én sem ettem, de jövőre azt is kipróbálom, ha azt mondod, hogy finom.
Ottis, hát igen, a székelyeket nem nagyon lehet elképzelni pálinka nélkül, bár én egyáltalán nem iszok pálinkát, a párom is csak évente három - négyszer, ha vendégek vannak. A likőr még inkább elfogy mert a nőket is meg lehet kínálni vele.
trollanyu, én sem iszom egyáltalán, ezt is csak éppen megkóstóltam, de nem olyan erős, és nagyon finom.
Szilabi, nekünk nincs diófánk, de itt nálunk az utak szélén mindenhol van, onnan szedtem, remélem nem haragszik meg senki érte.
Katalin, nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Mi lesz a leszűrt zöld dióval!?
Ezt már nagyon rég készítettem, sajnos ahol most élek nem jutok hozzá zöld dióhoz, de ha jól emlékszem akkor a leszűrt zöld dió a szemétbe került.
Megjegyzés küldése